Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny rekordnivå för räntan

/

Riksbanken sänker sin viktigaste styrränta, reporäntan, med 0,5 procentenheter till 0,5 procent.

Annons

Enligt Jonas Arnberg, analytiker på Handelns Utredningsinstitut (HUI), kommer räntesänkningen inte att räcka för att få fart på konsumtionen.
– Den är välkommen. Men anledningen till att konsumtionen är svag är egentligen inte att man inte har några pengar. Problemet är att man sparar dem. Och sparar gör man ju för att man är orolig inför framtiden, säger han.
Sänkningen kan dock ge en viss skjuts åt handeln med konsumtionsvaror, som kläder och skor, tror Arnberg. Och om det på sikt skulle visa sig att bostadsmarknaden vaknar till liv kan även sällanköpsvaruhandeln komma igen:
– Då kan den typen av konsumtion som hänger ihop med att man köper ny bostad sätta fart. Elektronik, byggvaror, möbler, de här branscherna med tunga, dyra varor som man gärna köper med lånande pengar.
Men det verkliga lyftet för handeln kommer först när osäkerheten om arbetsmarknaden och den allmänna konjunkturen undanröjts, tror Arnberg.
– Man ska komma ihåg att räntesänkningen också är ytterligare ett bevis på att vi har en väldigt svag ekonomi. På så sätt ger det ju ingen trygghetskänsla.

– Sänkningen var lite mindre än vad vi hade trott. . .Man sträcker ut perioden av låg ränta lite längre än vad man flaggade upp för i februari. Vi kommer att se räntor på de här nivåerna en bit in i 2011, säger Jan Häggström, chefekonom vid Handelsbanken, till TT.
– Nu är vi väldigt nära botten för reporäntan.

– Med de här låga räntorna hjälper Riksbanken till med att lägga en botten för ekonomin och bidra till en återhämtning.

Riksbankens ledamöter var inte eniga om att sänka räntan med 0,5 procentenheter.
”Lars E.O. Svensson reserverade sig mot beslutet och förordade en sänkning av reporäntan till 0,25 procent och en reporäntebana där reporäntan hålls på denna låga nivå en längre tid, några kvartal in i 2011”, skriver banken.

– Det var en mindre sänkning än vi trodde. Men det är intressant att notera att Lars E O Svensson, som är teoretikern bakom Riksbankens ramverk, reserverar sig och vill se ännu lägre räntor, säger Henrik Mitelman, chefanalytiker på SEB.
Han är inte säker på att styrräntan ännu har nått botten.
– Jag tror att det finns en chans att de kan komma med ytterligare en 25-punkters sänkning.

Den lägre räntan och räntebanan är nödvändig för att dämpa fallet i produktion och sysselsättning och klara inflationsmålet på 2 procent. Räntan väntas ligga kvar på en låg nivå till början av 2011.
Reporäntan väntas under första kvartalet 2010 ligga kvar på 0,5 procent, skriver Riksbanken.

Första kvartalet 2011 kommer räntan att ligga på 0,8 procent för att ett år senare kraftigt höjas till 3,0 procent, enligt Riksbankens egen ränteprognos. Riksbanken bedömer att inflationen i mars 2010 ligger på 1,1 procent. Ett år senare ligger inflationen på 2,6 procent för att i mars 2012 ha stigit till 4,1 procent.
BNP bedöms sjunka med 4,5 procent i år för att stiga med 1,3 procent 2010. Året efter växer BNP med 3,1 procent, enligt bankens prognos.

Den svenska kronan stärktes efter Riksbankens besked. Dollarn blev 6 öre billigare och euron 7 öre billigare efter beskedet.

Riksbanken bedömer med ”viss sannolikhet” att styrräntan kan komma att sänkas ytterligare framöver, skriver banken i ett pressmeddelande.
”Men när reporäntan är på så låga nivåer måste man väga in att det kan få negativa effekter på hur de finansiella marknaderna fungerar. Räntan väntas ligga kvar på en låg nivå till början av 2011. Skulle konjunkturen försämras mer än väntat framöver har Riksbanken möjlighet att vidta andra åtgärder”, skriver banken.

 

Mer läsning

Annons