Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya gobitar - men alltför få

Det är dags för årets första exklusiva vinsläpp på Systemet. Här handlar det främst om lite dyrare viner i små volymer från prestigeproducenter.

Annons

Merparten lanseras bara i tre storstadsbutiker, men de jag listar finns åtminstone i 30 systembutiker och går att beställa till samtliga (och även från bolagets hemsida). Bland dessa finns en hel del riktigt läckra viner, väl värda att "slåss om".

Från österrikiska Schloss Gobelsburg, som har ett par goda standardviner listade på Systemet, kommer ett antal utsökta riesling- och grüner veltliner-viner som alla är utmärkta val till fisk och skaldjur. Härlig stringens, fräsch frukt, mineralitet och citrusfrisk syra utmärker dem alla.

Mild smak
Lite mer rondör och sötma finns i det härliga tyska vinet Rüdesheimer Berg Schlossberg Riesling Spätlese, 139 kronor.

Den som vill testa ett riktigt moget, avrundat, rieslingvin kan välja gyllengula Steinberger Riesling Spätlese, 149 kronor, av årgång 1989, som bjuder på en mild smak av persika, mogen citrus och saffranstoner. Något vekt, men gott.

Kan lagras
Högklassiga vinho verde-viner är sällsynta på Systemet. Quinta do Amea, 144 kronor, är dock en mycket stiltypisk representant för denna fjällbäcksfriska, rena, citrustonade och mineraliga stil som gör sig ypperligt till lättare fisk- och skaldjursrätter.

Bland de röda hör sydafrikanska Kanonkop, som vanligt, till de säkra valen. Såväl pinotagevinet som bordeauxblandningen Paul Sauer är utmärkta vinbyggen som även har betydande lagringspotential. Drack själv en 99:a av pinotagevinet härom dagen. Det uppvisade härliga mognadstoner med animaliska drag, men kunde definitivt ha sparats ytterligare åtminstone fem år.

Smakmix
Allra mest imponerar dock ett par stöddiga, högklassiga spanjorer. Och allra mest Triton, 169 kronor, som bjuder på en imponerande koncentrerad, mörk bärighet med stråk av choklad, tobak och lakrits och läckra franska fattoner i ljuv förening. Ett toppvin som åtminstone klarar tio års lagring med god utvecklingspotential. Själv ska jag hänga på låset.

Sune Liljevall

Mer läsning

Annons