Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyfikna Lamya trivs på dagis från första stund

/
  • CYKLA ÄR EN FAVORIT. Rustan har inget emot att skjutsa nykomlingen Lamya på cykeln. Förskolläraren Ann-Cathrine vakar över färden. ”Det är viktigt att både barnet och föräldrarna känner sig trygga med oss.”
  • MATDAGS. Till mamman Amals förvåning greppar Lamya skeden vid matbordet och försöker äta själv. Kycklinggryta och ris smakar mums. Och det är spännande att sitta vid ett bord tillsammans med flera andra barn.
  • HEJ, SKA VI LEKA?. Lamya har redan hittat en ny kompis, Charlie, i målarrummet.
  • FINNAS DÄR. Mamma Amal Shabibi är nervös inför att lämna dottern Lamya Nassori på förskolan.

Att börja i förskolan är ingen lätt omställning, varken för barnet eller för föräldrarna.

– Det känns svårt för mig att lämna henne på dagis. Tänk om hon blir ledsen och letar efter mig. Jag vill alltid finnas där för henne, säger Amal Shabibi som håller på att skola in sin lilla dotter.

Annons

Lamya Nassori, 15 månader, har sin tredje inskolningsdag på förskolan Högbergsgården på Brynäs. I dag ska hon för första gången få vara med vid lunchen och äta med de andra barnen.

Lamya tultar nyfiket fram på gården där barnen leker utomhus på förmiddagen.

Här finns mycket att upptäcka, bollar, spadar och andra leksaker. Ibland slänger hon i väg ett ögonkast för att försäkra sig om att mamma Amal Shabibi fortfarande är i närheten. Mamma vinkar och ropar uppmuntrande.

– Det känns inte bra i hjärtat. Jag vet att hon kommer att få det bra här men jag är rädd att hon ska känna sig ensam, hon är ju så liten, säger Amal Shabibi.

Amal Shabibi oroar sig också för praktiska saker.

– Hemma matar jag henne och klär på henne. Måste hon klara allt det själv nu när hon börjar på dagis?

Ivrigt beger sig Lamya fram till en tvåsitsig trehjuling. Hon är för liten för att själv kunna trampa men hon klättrar upp på det bakre sätet där hon sätter sig och väntar.

Mamma drar runt cykeln en stund men strax dyker lilla Rustan upp. Han trampar i väg med Lamya som skrattar förtjust åt färden.

Lamyas familj flyttade till Gävle förra hösten. Högbergsgården är den förskola som ligger närmast deras hem och Amal är tacksam för att de fått en plats åt Lamya. 1 september börjar Amal praktisera inom Gävle kommun.

– Jag vill egentligen inte lämna bort henne så här men jag vet att hon kommer lära sig mycket på dagis. Här får hon jobba med språket och lära känna nya vänner. Vi har inga släktingar i Sverige och därför tror jag att dagis blir extra viktigt för henne. Jag vet att hon kommer att få det bra.

Ann-Cathrine Jansson har jobbat som förskollärare i 29 år. Det är hon som tar emot Lamya och hennes mamma i dag.

– Vi har ingen bestämd inskolningsansvarig eftersom vi tycker att barnet ska vänja sig vid alla på avdelningen.

De första dagarna när föräldrarna är med barnet är det viktigt att de visar trygghet och entusiasm. De ska vara närvarande men behöver inte delta aktivt.

– Det är bra om de finns i närheten och att de får se hur vardagen ser ut här. Vi vill att de och barnet ska känna sig trygga med oss, säger Ann-Cathrine Jansson.

Lamya har åkt färdigt och pinnar genast i väg till mamma för att få en kram och ”tanka lite trygghet”, som Ann-Cathrine kallar det.

Sedan är det dags att gå in på sångsamling före maten. När de sätter sig till bords greppar Lamya skeden, till mammas förvåning, och försöker äta själv, precis som de andra barnen vid bordet.

Annons