Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Och här sitter jag och sprider glädje

/

Annons

Redan 1967 hade Lars Ekborg förstått. I sketchen ”Det stora eländet” förenklar han som nyhetsuppläsare nyheterna till elände, elände och eländes elände tills han tröttnar och övergår till att berätta om sin dvärgpudel och att han ska få sin älsklingsrätt till middag. Små personliga glädjeämnen för att balansera en mörk omvärld. Inte långt i från nyhetsprogrammens små klacksparkar om en vårtidig krokus eller äggmålning till påsk på förskolan Fredsduvan.

Och här sitter jag och försöker sprida glädje. Också.

Jag har inte behövt skriva om mina personliga glädjeämnen än. Men vid sidan av den bistra verklighetens träffsäkra insändare försöker jag lägga in små ljuspunkter. Era verser, roliga iakttagelser, vackra bilder och så bidrar jag själv med ”Minns du veckan” som ett försök till ”comic relief”.

En del läsare hakar på. En kille promenerar med sin hund. Någon skriver en ros om hans leende som gör henne glad. Han undrar. Skriver en svarsros. Lovar att höra av sig om det händer något...har inte hört något än men ändå. Sprider spänning. Sprider kärlek.

En kvinna har fått sina vinbär stulna. Någon ringer och erbjuder sina. Jag förmedlar kontakten. En dam tipsar om en man som sätter in färgat glas till någon som fått sitt sönderslaget. Sprider tips. Sprider medmänsklighet.

Hur slåss mot myndigheter undrar någon? En annan har varit i samma situation. Svarar. På Torget eller direkt via mig. Myndigheten svarar. Jag förmedlar. Sprider lindring. Sprider tröst. Kanske till och med lite glädje.

Samtidigt. Någon är inte alls nöjd. Vill ”skjuta” både budbäraren och pianisten. Sprider kulor.

Den tredje insändaren för dagen som börjar med ”Hofors ska vara den vänliga kommunen...” vägs mot de andra. En annan om landstinget, regeringen, arbetsförmedlingen, försäkringskassan, Folksam...Tankarna far iväg. Om man kunde omvandla ilska och frustration till energi skulle inte Reinfeldt behöva oroa sig alls vid klimatmötet i Köpenhamn. Ser man till innehållet i Torgets inkorg skulle han dessutom kunna vara självförsörjande!

Torget ska blottlägga orättvisor, ställa frågor och kräva svar. Men också ge svar, nyansera och förmedla hopp.

Så här sitter jag och sprider glädje.

Jag till och med skickar ut Sverigelotter.

Och får tillbaka en...

En skrapad lott från en läsare som ”tackar för lånet”och i en kort men informativ text berättar hur denne vunnit flera Sverigelotter genom åren men som mest lyckats skrapa fram 25 kronor.....

Har jag berättat att vi rustat färdigt köket, att min äldsta dotter tog ”pers” i längdhopp vid Mini- cupen....eller att hennes lillasyster tappade sin andra tand härom dagen...

Mer läsning

Annons