Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ockelbo startar kampanj för bättre avlopp

Avloppsvatten som rinner ut och orsakar igenvuxna sjöar är ett problem. Det vet bygg- och miljönämnden, som länge velat åtgärda det.
Nu slår man sig samman med Naturvårdsverket i en kampanj för att förbättra avloppen.

Annons

Till våren startar kampanjen ”Små avlopp – ingen skitsak” i Ockelbo. Kampanjen är ett samarbete mellan Naturvårdsverket och kommunen, med syfte att få ordning på de enskilda avloppen i kommunen.

– Vi vet att det är väldigt många dåliga avlopp i kommunen. Det är otroligt viktigt för Ockelbo att ha rena vatten och kunna förhindra den växtlighet som trots allt har kommit till under de här åren sedan 40-talet när många av avloppen anlades, säger Sune Lang, ordförande i bygg- och miljönämnden.

Glad över satsningen

Frågan om de enskilda avloppen har funnits med i budgetförhandlingarna varje år under lång tid och Lang är glad över att man nu kan göra en satsning.

– Det har jag velat under mina bägge mandatperioder, i sju år hittills.

Kampanjen kommer att innehålla informationsträffar och möten, både med kommuninvånare och entreprenörer. Samtidigt hoppas man kunna anställa en handläggare på halvtid på bygg- och miljöförvaltningen som ska syssla uteslutande med att inventera de enskilda avloppen i kommunen.

– Vi tror att det ryms inom befintlig budget. Och vi vill få någon som kan koncentrera sig helt på den här frågan. Annars blir man sliten mellan olika miljöärenden och tappar fart.

Bygg- och miljönämnden hade planerat att förvaltningen skulle sätta igång med inventeringen redan i höst men när chansen att ansluta sig till Naturvårdsverkets kampanj dök upp valde man att vänta in den. Nu startar kampanjen först efter nyår.

Hjälp med informationen

– Nu får vi hjälp med att arbeta med avloppen utan att ta till drastiska åtgärder som lagföring och förelägganden. De kan hjälpa kommunen med informationsmaterial och liknande. Och för en så här liten kommun är det tacknämligt med den hjälpen, säger Lang.

Mer läsning

Annons