Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ockelbosjukan sprids med mygg

/

I år kommer ovanligt många svenskar drabbas av Ockelbosjukan, ett virus som vaknar till liv vart sjunde år. Infektionen bryter ut först på sensommaren.

Annons

– Man bör undvika att bli myggbiten under augusti och spetember i år, jag föreslår därför att man klär på sig stövlar, långbyxor och långärmat och kanske en mygghatt när man går ut i skog och mark, säger myggforskaren Jan Lundström till Arbetarbladet.

bärplockarsjukan, orsakas av virus som sprids av en viss sorts myggor.

Den kallas rödbrun översvämningsmygga på svenska och med de översvämningsmyggor som just nu skapar stora problem i Österfärnebo.

- Det här är en annan sort som finns mest i skogsmark och ganska jämnt utspritt över hela landet, säger Jan Lundström som är forskare vid institutionen för ekologi och evolution vid Uppsala universitet.

har dock främst påträffats i Gästrikland, Hälsingland och Dalarna, samt i Finland och Ryssland. Symptomen är ledsmärtor i händer och fötter, hudutslag och feber. Enligt smittskyddsinstitutet drabbas nästan bara vuxna.

Infektionen slår till vart sjunde år. Förmodligen beror det på att fåglar, som är det ursprungliga värddjuret för viruset, utvecklar immunitet under tuffa säsonger. Den klingar sedan av i takt med att äldre fåglar dör och ersätts av unga icke-immuna, vilket på nytt ger viruset chansen att börja sprida sig.

Det är oklart hur många personer som drabbas varje år, eftersom infektionen inte är anmälningspliktig enligt smittskyddslagen. Men läget ser nu gynnsamt ut för myggorna efter de senaste regnen.
– Äggbankerna har vuxit sig väldigt stora och nu smäller det till, säger Jan Lundström.

 

 

 

 

 


 

Mer läsning

Annons