Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökar risken att få en hjärntumör?

Hur farlig är mobiltelefonen för barn? Ökar riskerna för att få en hjärntumör?

Annons

– Det är omöjligt att svara på i dagsläget eftersom det ännu inte finns sådana studier gjorda på barn, säger Maria Feychting, professor i epidemiologi vid Karolinska institutet.

Just nu pågår en studie vid Karolinska, som undersöker om det finns något samband mellan mobiltelefonanvändande och ökad förekomst av hjärntumörer bland barn. Det är den första studien av det slaget i Sverige och den beräknas vara klar 2010.

– Man måste följa en person i minst 10–15 år för att kunna se om det finns något samband. De allra flesta studier visar att det inte finns någon ökad risk för hjärntumör. Det finns en grupp forskare i Örebro som säger att det finns en ökad risk, men inga andra forskarstudier har lyckats styrka det, säger Maria Feychting.

Men vårt mobilanvändande har ändrats.

– Förr pratade vi inte så mycket i mobilen för att det var så dyrt. Vi vet inte om vårt ökade användande också kan leda till ökade risker.

Strålskyddsinstitutet, SSI, är den myndighet som ska se till att vi inte utsätts för onödig strålning. Eftersom riskerna av långtidsanvändande inte kan uteslutas uppmanar myndigheten människor, främst barn att använda mobilen sparsamt. De avråder inte helt men har nyligen skärpt sina rekommendationer.

Det viktigaste rådet är att använda headset eller högtalartelefon.

Undvik att använda mobilen på platser med dålig täckning, även avgränsade utrymmen som hissar och lokaler under mark för då måste mobilen sända ut en starkare signal för att nå basstationen.

Mer läsning

Annons