Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oktoberfestöl även för svenskar

/
  • Drygt fem miljoner öl brukar konsumeras på plats av de cirka sex miljoner besökarna i München under oktoberfesten som varar i två veckor.

Oktoberfesten i München lockar miljontals besökare och har arrangerats sedan 1810.

Nu har även Systembolaget dragits med i den anrika festen, och lanserar oktoberfestöl.

Annons

Av tradition har bryggerierna vid detta tillfälle gjort ett lite starkare, fylligare, sötare och mörkare lageröl än de gängse. De är skapade för att passa att dricka i stora klunkar till fläskkorvar med surkål, salta kringlor och de kycklingvingar som det frossas i under festivalen.

På senare år har många bryggerier, främst utanför Tyskland, utvidgat oktoberölbegreppet, även om de flesta är lageröl i en lättdrucken, medelbesk stil.


Den 1 september började årets försäljning av oktoberfestöl på Systemet och i år handlar det om nio olika märken. Flertalet är välgjorda men föga spännande "sejdelöl" i mycket konventionell stil. Kul är att lilla Sigtuna Brygghus håller sig väl framme och kommer med två bra varianter på temat: Black October som är en god, men lite otypisk, mörkbrun, hårdrostad variant på temat och en mer traditionell fruktig lager i god sötmaltig stil. Bland tyskarna är det faktiskt bara Hofbräu och Löwenbräu som jag tycker håller samma höga klass. De övriga tyskarna är välgjorda, men ganska karaktärslösa törstsläckare.
Det normalt utmärkta amerikanska bryggeriet Boston Beer (Samuel Adams) lever inte upp till normal standard.


Bland månadens "vanliga" fem ölnyheter finns flera mer spännande val. Två utmärkta belgiska trappistöl, whiskyfatlagrade Innis & Gunn Highland Cask och amerikanska Old Stock Ale är alla intressanta, goda och egensinniga finsmakaröl.
Den som gillar spontanjästa öl kanske vågar sig på illsura, citrusfriska Timmermans Oude Gueuze. Månadens helt klart mest kontroversiella ölskapelse.


Mer läsning

Annons