Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oktoberölen på plats i hyllan

/
  • Ölfrosseri. I slutet av september inleds den stora Oktoberfesten i München där miljontals liter öl flödar i de gigantiska öltälten. I Sverige lanseras sedan några år också speciella oktoberfestöl av lättdrucken lagertyp för den som vill fira hemma.

1 september började årets försäljning av oktoberfestöl på Systembolaget.
I år handlar det om elva olika lageröl, med det gemensamma att de är tämligen mjuka och lättdruckna till karaktären, utan påtaglig humlebeska.

Annons

Men så har det ju också av tradition i Tyskland druckits i stora mängder i enliterskrus vid den gigantiska oktoberfesten i München som förutom under kristider har arrangerats sedan 1810 och som numera lockar miljontals besökare.

Ursprungligen skulle dessa öl vara lite alkoholstarkare, sötare, maltigare och fylligare än de gängse ölen.
De skulle och ska fortfarande passa till att skölja ned bratwurst med surkål och de grillade kycklingar som serveras en masse under festivalen.

Tyvärr är flera av de inköpta ölsorterna lite väl aromfattiga för min smak, även om några får väl godkänt som törstsläckare och till att skölja ner husmanskost med. För några finsmakaröl, av smutttyp, handlar det inte om.
Naturligt nog är det tyskarna som främst kan sin sak i det här sammanhanget, medan mina amerikanska bryggerifavoriter inte alls lever upp till normal standard.

Mer läsning

Annons