Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öl kämpar om plats på Systemet

/
  • God lågprislager. Pistonhead Kustom Lager, med rika givor amerikansk humle, ger ovanligt mycket karaktär för sitt ringa pris.
  • I plastflaska. Pistonhead Plastic Fantastic är kanske inte fantastiskt, men ändå riktigt konkurrenskraftigt för priset.

Ljus lageröl är den dominerande öltypen i världen. Standardiserad och ofta tämligen ointressant.

Annons

 I Sverige regerar lågprisölen av simpel fylletyp ännu i Systembolagets sortiment, men lyckligtvis har det under senare år börjat hända saker.
Allt fler efterfrågar karaktärsfulla öl och Systemet tar regelbundet in spännande nyheter, ofta från så kallade mikrobryggerier. Nu i oktober lanseras en samling öl som under ett år ska konkurrera med de redan listade i Systemets katalog. Säljer nyheterna bra kan de fasa ut de mindre populära i sortimentet.

Tuffa öl
Bland nyheterna finns några som troligen har en god chans att få stanna kvar. Två av dem är från Spendrups underbolag Brutal Brewing som ger ut öl under namnet Pistonhead och vars signum är en dödskalle. Så vidare tuffa har inte de tidigare utgåvorna varit, men de två nya imponerar med överraskande koncentration och karaktär för prisnivån. Mest gillar jag Pistonhead Kustom Lager som bjuder på en härligt humlefruktig och koncentrerat sötmaltig smakrikedom och har ett bra bett i efterbeskan. Pistonhead Plastic Fantastic (i platsflaska, därav namnet) är också god, men med en något mer återhållen humlekaraktär.

Trist tyskt
Hofbräu Original från Tyskland är en välgjord, klassisk tysk lager som känns lite onödig, eftersom den här öltypen redan finns i överflöd. Samma sak kan sägas om Mariestads Continental, en tämligen vek mellanölsvariant på märkets mer karakärsfulla och populära starköl.
Ryska Zhiguli Barnoe är en törstsläckaröl med klent innehåll som inte tillför annat än en udda ölnationalitet till det befintliga utbudet. Då är spanska Mahou Negra roligare. Ett mörkt, chokladigt, något sött öl med viss personlighet.
Det får dock smörj av svenska Arboga Mörk Lager som också ger associationer till mörk choklad i den hårdrostade, mycket lättdruckna, torra, trevliga smaken.

Knappt godkänt
Göteborgaren Dugge ger aldrig ifrån sig något dåligt, och hans Dugges Gustafs Finger Strong Bitter är en klart angenäm bitter av brittisk typ.
Däremot ställer jag mig lite tveksam till Brewdog Rip Tide från mitt skotska favoritbryggeri. Exponerar en smetig, påtagligt alkoholtung, stoutlik, stramt kaffetonad, smak som är överraskande endimensionell och klumpig för att vara signerat detta innovativa bryggeri och på den här prisnivån. Klarar med näppe godkäntnivån.

Nya öl på hyllorna
Lanserades den 1 oktober och finns i lager under minst ett år.

Fynd
Pistonhead Kustom Lager, 4,9 procent, Sverige (1454) 33 cl, 11,90 kronor

Bra köp
Pistonhead Plastic Fantastic, 4,7 procent, Sverige (1488) 33 cl, 12,90 kronor
Arboga Mörk Lager, 5,7 procent, Sverige (1314) 33 cl 10,90 kronor
Dugges Gustafs Finger Strong Bitter, 5,8 procent, Sverige (1313) 33 cl, 18,90 kronor

Prisvärt
Mariestads Continental, 4,2 procent, Sverige (1467) 33 cl, 12,90 kronor
Hofbräu Original, 5,1 procent, Tyskland (1537) 50 cl, 14,90 kronor
Mahou Negra, 5,5 procent, Spanien (1723) 33 cl, 13,90 kronor
Zhiguli Barnoe, 5 procent, Ryssland (1589) 33 cl, 14,50 kronor
Svart, 5,5 procent, Sverige (11348) 33 cl, 20,40 kronor
Old Tom The Original, 8,5 procent, Skottland (1624) 33 cl, 24,80 kronor
Brewdog Rip Tide, 8 procent, Skottland (1620) 33 cl, 27,90 kronor

Sune Liljevall
sune.liljevall@arbetarbladet.se

Mer läsning

Annons