Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om du kör trimmat blir föräldrarna av med körkortet

– Trimmade mopeder är ett problem. Det är oftast unga herrar utan trafikerfarenhet som kör fort och vårdslöst. De utsätter sig själva och andra för stor fara, säger Ulf Carnerius, chef för Gävleborgs trafikpolis.

Annons

Det är inte bara farligt att trimma mopeden, det är olagligt också. Och försäkringen gäller inte heller. Om du åker fast på trimmad moped eller när du kör berusad kan det leda till att du inte får körkortstillstånd när det är dags att börja övningsköra för motorcykel eller bil.

– Eftersom de som kör moped oftast inte är straffmyndiga är det föräldrarna som får körkortet indraget och som får betala dyra böter, de baseras på inkomsten, säger Ulf Carnerius.

Lagskärpning

I början på 2000-talet var mopeden, skotermodellen, populärare än någonsin. På sju år ökade antalet mopeder från cirka 9 000 till 186 000. Och olycksstatistiken följde efter. Därför kom regeringen med en lagskärpning för mopedkörning.

– Lagändringen med krav på körkort har inte gett resultat ännu när det gäller buskörningen men i förlängningen tror jag att vi får mer medvetna och säkrare mopedister.

Statistik från Transportverket visar att antalet dödsolyckor i landet har minskat något. Hittills i år har fyra personer omkommit, förra året var det elva döda. 2004 dog 18 personer i mopedolyckor.

– Vi kan också se att antalet skadade har minskat kraftigt. Tidigare har olycksfallen legat på drygt 200 personer per år, förra året skadades 224 personer allvarligt. I år är den siffran 125. Det kan bero på säkrare förare men troligen är skälet att det är färre som kör, säger Jan Ifver, statistiker på Transportstyrelsen.

Mer läsning

Annons