Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppigårds imponerar bland ölen

/
  • Dalafynd. Det lilla Hedemorabryggeriet frestar med två mycket välgjorda och goda öl i sommar. Oppigårds Amarillo och Oppigårds Pale Summer Ale är härligt aromatiska och karaktärsfulla med generösa humlegivor.
  • Fräscht fisk- och skaldjursvin från Nya Zeeland.
  • Kalasfräscht mousserande vin från franska Jura.
  • Gott, riojalikt vin i box.

Systemet lanserar nya öl i sommar. Tanken tycks vara att erbjuda lättdruckna öl som inte är så alkoholstarka. Tyvärr är många även karaktärslösa.

Annons

Flera av ölen, som ska finnas tillgängliga till och med sista augusti, är tämligen standardiserade och tillför inte något som inte redan finns i överflöd på Systemets lagerölshyllor - även om de kommer från exotiska Barbados. Men visst fungerar de att skölja ner matjessillen med.
Jag vill dock ha lite karaktär på min öl, även under sommaren.
Dalabryggeriet Oppigårds kompromissar lyckligtvis aldrig med kvaliteten. Deras Oppigårds Pale Summer Ale är ännu ett höjdaröl, som bjuder på generös, aromatisk humlesmak med härlig efterbeska. Från samma bryggeri kommer också underbara, fruktiga Oppigårds Amarillo, som genom god försäljning i beställningssortimentet avancerat till det fasta sortimentet. Den blir min sommarfavorit.
Fruktigt öl
Bland junis exklusiva nyheter hittar vi ett intressant fyrpack från de innovativa skottarna Brewdog. Denna gång har man gjort fyra delikata ale på specifika humlesorter (från England, USA, Nya Zeeland och Japan). Riktigt intressanta och goda alla fyra. Som gjort för en ölprovning.
Karaktärsfullt och godtt är även Sigtuna Summer IPA, vars knäckiga och fruktiga maltighet och accentuerade beska sitter perfekt. Det tydligt tyskinspirerade Bocken i Paradiset från Gotlands Bryggeri har också en lång och välhumlad smak, men utan påtaglig beska.
S:t Eriks Sommar Ale är lite väl vek och lever inte denna gång helt upp till mina förväntningar på detta, normalt sett, högintressanta ölmärke. Spendrups Pistonhead Cruisin' Summer Lager får också med tvekan godkänt. Smaken är kort och malt- och humleklen och tämligen ointressant. Så luras inte av den tuffa dödskalleetiketten.Fynd
Oppigårds Amarillo, 5,9 procent, Sverige (1442) 33 cl, 18,80 kronor
Brewdog IPA Is Dead, 7,5 procent, Storbritannien (1174) 4 x 33 cl, 99,20 kronor
Oppigårds Pale Summer Ale, 5 procent, Sverige (11429) 50 cl, 25,50 kronor

Bra köp
Sigtuna Summer IPA, 7 procent, Sverige (11474) 50 cl, 31,50 kronor
Bocken i Paradiset, 7,4 procent, Sverige (1491) 33 cl, 18,70 kronor

Prisvärt
Pistonhead Cruisin' Summer Lager, 4,7 procent, Sverige (11461) 33 cl, 9,90 kronor
Banks Caribbean Lager, 4,7 procent, Barbados (1438), 35,5 cl, 15,50 kronor
Brooklyn Summer Ale, 4,5 procent, USA (11448) 35,5 cl, 16,90 kronor
S:t Eriks Sommar Ale, 4,7 procent, Sverige (11472) 33 cl, 18,90 kronor
Black Isle Yellowhammer Summer Ale, 4 procent, Skottland (11545) 50 cl, 23,90 kronor

Varning för
Halmstad Sommar Lager, 4,7 procent, Sverige (11531) 33 cl 11,90 kronor

Det står betygen för:
Fynd: Drycker som höjer sig rejält över mängden, smakmässigt och i relationen pris-kvalitet.
Bra köp: Bra och intressanta drycker som höjer sig över mängden.
Prisvärt: Välgjorda drycker som är värda sitt pris utan att sticka ut nämnvärt.

Veckans favoriter:

...röda:
Riscal 1860 Tempranillo, Spanien (72054) 239 kronor
I Rioja är det förbjudet att paketera vin i box. Anrika rioja-producenten Marques de Riscal kringgår dock detta genom att hämta druvorna i angränsande Castilla y León. Druvsorten är densamma och vinet smakar också typiskt rioja med en mjuk, följsamt rödbärig smak med mognad och vaniljtoner från amerikansk ek. Riktigt gott och passande till lite elegantare kötträtter. Vinet finns i beställningssortimentet och är väl värt sitt pris.

...vita:
Omaka Springs Sauvignon Blanc 2010, Nya Zeeland (6441) 89 kronor
Läckert aromatisk sauvignon blanc med passionsfrukt, sparris och lime i den vitala, mycket smakrikt fräscha stil som landet gjort till sitt signum. Gott val till fisk- och skaldjursrätter och till syrlig getost, som chèvre. Ny årgång.

...bubbel:
Lachèze Brut 2008, Jura, Frankrike (7420) 99 kronor
Härlig, nästan champagnelik, mousserande chardonnay från distriktet Jura vid schweiziska gränsen. Bjuder på en härligt syrafrisk fruktighet av såväl citrus som mogna äpplen med lätt brödiga stråk. Utmärk aperitif, men fungerar också fint till fisk och skaldjur. Klockrent fynd för priset.

Sune Liljevall

Mer läsning

Annons