Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orange hjälp i höstens gråväder

/
  • Signum. Lena Löthman älskar alla färger, men just orange har en speciell plats i hennes hjärta. ”Mitt orangeröda hår har blivit mitt signum. Jag vill tillåta mig själv att spraka”, säger hon.
  • Värmande. Mjuka handledsvärmare i olikfärgade garner, gjorda med blandade tekniker. Den gröna överst är gjord av ull från fåren i Högbo, med intovat siden.
  • Stilrent. Vita kuddar med en limegrön cirkel och limegröna kuddar med många svarta cirklar.
  • Knalligt och spralligt. Gardinvepan med illrosa fyrkantsmönster och rosa lampskärm piggar garanterat upp under den mörka årstiden.
  • Sucre. Mönstret på vepan som hänger på väggen på stugan är uppkallad efter en stad i Bolivia som Lena besökte förra våren.
  • Till bords. På ett bord inne i butiken har Lena Löthman gjort en festlig dukning med både egna produkter och ljus.

Ute är det kanske grått och mulet. Men inne i textila formgivaren Lena Löthmans lilla butik och verkstad i stuga 19 på Högbo bruk är färgglädjen total.

Det sprakar av lekfullhet, personlighet och positiv energi som skulle kunna omvända även den mest inbitna minimalist.

– Det är kombinationen av färger som är allra häftigast. Tar man en färg och lägger till en annan, blir det mer än bara två färger – det blir ett uttryck, säger hon.

Annons

Det var för drygt ett år sedan som Lena Löthman, under namnet LenaOrange, öppnade sin hantverkstad och butik på Högbo bruk. Här får hon utlopp för sina skapande fantasier och färg- och mönsterkombinationer.

Besökare som kommer in genom dörren till stuga 19 brukar få en varm känsla i kroppen. Deras mungipor åker automatiskt upp.

– Jag får ofta höra av folk att de blir så glada när de kommer hit. Och det är meningen. Det ska vara en upplevelsebutik, säger Lena Löthman.

Innan Lena flyttade in i stuga 19, en av de tre gamla smedsbostäderna nära Högbo Qvarn på väg mot Nya herrgården, var här uthyrningsrum. Nu samsas i stället knalliga kuddar, mjuka handledsvärmare och fantasifulla tovade smycken på hyllorna i butiksdelen och i verkstaden står ett fem meter långt bord att trycka tyger på.

På väggarna hänger färgstarka oljemålningar, även de signerade Lena Löthman.

Men för bara några år sedan kunde Lena aldrig ens drömma om att hon skulle hamna i Högbo som konsthantverkare. Då arbetade hon specialistsjuksköterska inom intensivvården på Gävle sjukhus.

– Redan som barn var det mina drömmars mål att bli en duktig sjuksköterska och jag trodde att jag alltid skulle jobba som det, för det är något jag verkligen älskar, berättar hon.

Men yrket tog så mycket av Lenas kraft att hon blev utbränd. För att inte bli isolerad, utan göra något kravlöst helt för sin egen skull, anmälde hon sig till den tvååriga textil- och formutbildningen på Västerbergs folkhögskola.

– Det blev min medicin.

Lena specialiserade sig på tryck och redan under andra året bestämde hon sig för att hon ville starta eget företag.

– Jag upplever att många kvinnor är rädda för att starta eget, de gör en jätteapparat av det. Men min man är egen företagare och vi har alltid levt med det, så för mig var det inte någon stor grej, säger hon.

Nu går hon även en entreprenörsutbildning för kvinnor på Västerberg, har fått en mentor, och vill utveckla företaget vidare genom bland annat en webbshop.

Det går inte att ta miste på att Lena älskar färg, och även om hon gillar alla färger och inte har någon speciell favorit, finns det en som ändå är lite extra viktig för henne, därav namnet LenaOrange.

– Mitt orangeröda hår har blivit mitt signum. Jag vill tillåta mig själv att spraka. Och Pippi, som går baklänges och gör som hon vill, är en idol.

Lena utför själv alla moment i tillverkningen av det som säljs i butiken, från idé till tryck och sömnad.

– Min förhoppning är att folk uppskattar det som är unikt och varsamt framtaget.

För tillfället förbereder sig Lena och de andra konsthantverkarna på Högbo bruk för eldkvällarna, med tända marschaller och kvällsöppet på bruket tre torsdagskvällar i rad, med start nu på torsdag och på julmarknaden på Luciadagen.

På en hylla ligger rött linnetyg som ska bli kuddar, väskor och förkläden med tryck.

– Jag älskar att vara i färgernas land, konstaterar Lena.

– Färger betyder lekfullhet, energi och kärlek. Och det är kanske samtidigt en beskrivning av mig själv också.

Mer läsning

Annons