Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oss trädklättrare emellan

/

Klematis har aldrig tillhört mina favoriter, men efter att ha lyssnat på en spännande föreläsning i Söderfors har jag omvärderat växten.

Annons

De storblommiga behöver man också dalta mer med än de småblommiga, och det är inte riktigt min grej. Jag föredrar växter som jag behöver hålla tillbaka framför växter som är känsliga. (Med risk för att jag ångra påståendet den dag min trädgård invaderas av mynta, såpnejlika eller något annat invasivt).

Förenklat ska beskärning av klematis göras på våren om sorten är senblommande. Skär ner den till cirka 30 centimeter. De tidigblommande sorterna ska bara putsas efter blomningen, inte skäras ner, eftersom de blommar på fjolårets rankor. Det går att skära ner även dessa, men man får vänta ett år på nästa blomning.
Att plantera en klematis vid stammen på ett träd, och låta den klänga sig upp i kronan och blomma, är ett väldigt bra sätt förnya ett träd som kanske känns trist. Gamla halvdöda fruktträd kan grönska igen, och på liknande vis kan en klematis användas som uppiggande element i buskar, häckar och som marktäckare i slänter. Ofta trivs dessutom klematisen bättre då, än om man planterar den intill en het husvägg. Den är ju en skogsväxt från början.
För trädklättring passar olika sorter av italiensk klematis, eller prova den lite udda sorten Clematis x fargesioides ”Summer Snow” som bildar snödrivsliknande kaskader av vita små blommor där den får breda ut sig. Den är dock mycket kraftigväxande, så den kräver sitt rejäla träd.

Ta gärna detta alternativ i ordentlig åtanke innan du tar det drastiska beslutet att ta ner eller stympa ett friskt träd. Rumskänslan, höjden och karaktären som ett träd tillför trädgården kommer inte att gå att ersätta på många, många år. Träd bidrar dessutom med att rena luften och fungerar som boplats för fåglar, insekter och andra viktiga organismer. De skyddar också mot starka vindar och insyn.
Andra blommande trädklättrare som jag gillar är klätterhortensian och honungsrosen, två lättskötta växter som kan bli jättestora. I en liten trädgård är kanske en mer försiktigt växande klematis ett klokare val, och ett smart sätt att odla på höjden för att få markytan ledig för andra plantor.
För få plats med mycket vill vi väl oftast som trädgårdsvänner? Det är svårt att begränsa sig, även om det ofta blir snyggare resultat om man lyckas hålla sig till ett tema, en färgskala eller ett mindre antal olika sorters växter, särskilt på en mindre yta.

Hittills har jag bara gett utrymme för perenner med vita, rosa eller rödlila blommor i terrassplanteringen jag anlagt i sommarstugan. En och annan gul fetknopp och små gula törlar har smugit sig in som rester från stenpartiet som fanns där tidigare. Vid blått och orange drar jag gränsen. De blommorna hamnar i en annan rabatt.


som är både trädkramare och trädklättrare

Mer läsning

Annons