Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Österrike tar revansch

Österrikes viner har slutligen rest sig ur askan efter glykolskandalen 1985. En skandal som nära slog ut landets vinindustri helt. Under senare år har österrikiska viner blivit alltmer populära.

Annons

1985 avslöjades att några mindre producenter i Österrike tillförde sina viner dietylenglykol för att ge en fylligare och sötare smak. Skandalen gjorde att landet fick kanske världens hårdaste vinlagstiftning.
Och nu går det framåt för vinlandet Österrike.
Inget vinland ökade procentuellt sin försäljning på Systemet mer än Österrike förra året, med hela 58 procent (61 procent för vita viner). Ökningen har fortsatt i år.

Står sig bra

Främst är det för de vita vinerna som landet nu röner allt större uppmärksamhet världen över. Det handlar om de torra, friska, på framför allt nationaldruvan grüner veltliner, men även om de förstklassiga riesling- och sauvignon blanc-vinerna.
Även landets ädelsöta viner står sig bra i konkurrensen med de som producerat i Tyskland och de franska Sauternesvinerna.

Vin till mat
Landets vingårdsareal på drygt 50 000 hektar består till tre fjärdedelar av gröna druvor. De röda vinerna görs främst på druvorna blauer portugieser, blaufränkisch och zweigelt, men även pinot noir gör bra ifrån sig i landet.
De vita vinerna är genomgående utmärkta matviner till framför allt fisk och skaldjur. Grüner velltliners grapefriska stringens och kryddighet, parad med en pikant mineralitet i de lite dyrare vinerna, är magnifik i matsammanhang. Samma sak gäller rieslingvinerna.
Det svenska utbudet i det ordinarie sortimentet är inte så stort, men samtliga är mycket prisvärda och bra köp. Just nu finns också som tillfällig nyhet det läckra, smakrika rödvinet Vitikult Riede Neuberg, som varmt kan rekommenderas.

Mer läsning

Annons