Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Pappa väljer droger framför oss”

/
 • EBBA ÖNSKAR ATT PAPPAN SKA SLUTA MED DROGERNA. Även om Ebba är besviken på sin pappa har                         hon inte gett upp hoppet om honom. ”Jag hoppas att han ska komma tillbaka och vara helt frisk. Jag vill att vi ska vara tillsammans som en vanlig familj, äta middagar ihop, ha fredagsmys, skratta och ha trevligt.”

16-åriga Ebba älskar sin pappa men hon är besviken på honom.

– Han sviker oss hela tiden. Jag förstår inte hur han kan välja drogerna framför mig, mina syskon och min mamma.

Annons

Det var först när Ebba var tolv år som hon förstod att hennes pappa var narkotikamissbrukare. Han dolde det väl, inte ens Ebbas mamma förstod hur det låg till under de första åren.

– Hans missbruk splittrar hela familjen. Vi lever hela tiden i väntan på att han ska bli frisk eller oroar oss för att något ska hända honom. Jag är rädd att han ska göra något dumt när han är påverkad eller dö av en överdos, råka ut för en olycka eller bli dödad.

Under Ebbas och hennes småsyskons uppväxt har deras pappa åkt in och ut på olika behandlingshem. Han har även suttit i fängelse ett antal gånger.

– Det är på sätt och vis skönt för då blir det lugnare för oss och jag behöver inte oroa mig för honom.

Under det senaste året har han hållit sig borta från familjen.

– Han brukar inte vara hemma när han drogar och nu ska han snart in i fängelse igen. Jag tycker så mycket om honom men han blir som en helt annan person när han är påverkad.

Ebba har berättat för sin pappa hur hon känner och han lovar alltid att bättra sig men varje gång sviker han sitt löfte.

– Jag blir så besviken när han gör det. När han är nykter är han världens bästa pappa. Han bryr sig och tar sig tid att lyssna på mig. Vi brukar gå långa promenader och prata om allt möjligt, om musik och kompisar. Han gillar också att göra utflykter i skogen med oss och grilla.

Familjen bor på en mindre ort där alla har koll på varandra.

– Jag och mina syskon får ofta höra kommentarer från kompisar och deras föräldrar om dumma saker som pappa har gjort. ”Min mamma sa att det var din pappa som gjorde inbrottet”. Det är jobbigt att höra för det är faktiskt inte mitt fel att han gör sådana grejer.

Ebba har en kompis som hon litar på och som hon kan prata med om allt. Men Ebbas mellansyster vill inte alls prata om pappan.

– Hon vill inte prata med någon. Hon mår dåligt och drömmer ofta mardrömmar. Jag är orolig för att hon kanske skadar sig själv.

Ebbas mamma jobbar mycket och Ebba brukar ta med sig sina småsyskon när hon ska göra något.

– De får följa med när jag och min pojkvän åker och badar eller gör saker med hans familj. Det är mysigt.

Ebba har alltid fått ta ett stort ansvar för sina syskon eftersom mamman inte vågar lämna dem ensamma med pappan.

– Det har hänt att han har drogat inför barnen. Tänk om han bara sticker och lämnar dem ensamma, när han är aktiv åker han oftast till Stockholm. Han kunde gå ut för att köpa mjölk och vara försvunnen i en vecka, säger Ebbas mamma.

Hon tycker att det är jobbigt att se barnen ledsna, de saknar sin pappa.

– Det skulle vara lättare att lämna honom om han var elak mot oss men han är en underbar pappa när han är nykter, han har till och med jobbat som ledare för ungdomar.

Mamman är öppen med pappans problem. Hon ringer skolan och berättar om pappan är aktiv eftersom barnen brukar bli oroliga då.

– Jag förklarar att barnen kan vara okoncentrerade och ber skolpersonalen hålla ett extra öga på dem.

Barnen får stöd av en kurator i skolan och de går i gruppterapi där de får träffa andra barn med missbrukande föräldrar.

Men både Ebba och hennes mamma efterlyser aktiviteter för barn i missbrukarfamiljer.

– Barnen behöver få ha roligt också och inte bara sitta i ett rum och prata elände, det kan vi vuxna göra. Tänk om samhället satsade lika mycket pengar på barnen som de gör på missbrukarna.

Ebba heter egentligen något annat.

Mer läsning

Annons