Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Paris reser sig efter chocken

/

Sorgen har kopplat sitt grepp om Paris sedan den första chocken efter veckans extremistdåd lagt sig. Frankrike förbereder sig nu för massiva manifestationer.

Annons

När de första skotten i bröderna Chérif och Saïd Kouachis attack mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo avlossades satt 30-årige Paul Voillemin hemma i sin lägenhet i ett av grannhusen. Chocken när han insåg vad som hade hänt var enorm, liksom ilskan. Varje dag sedan dess har han stått strax utanför polisavspärrningarna, sett högarna av blommor och ljus växa.

– Jag har varit så otroligt arg, men att prata med folk har hjälpt mig att känna mig mindre otrygg, säger han där han står i duggregnet med en skylt som förkunnar att fransmännen inte kommer låta sig skrämmas.

Högsta säkerhetsnivå

I Paris råder högsta säkerhetsnivå och inför den mastodontmanifestation som ska hållas på söndagen finns över 3 000 polis och militär utposterad på Paris gator.

Enligt uppgifter till AFP ska den efterlysta Hayat Boumeddiene ha befunnit sig i Turkiet vid den tidpunkt när hennes pojkvän, Ahmedy Coulibaly, sköt ihjäl en kvinnlig trafikpolis i en förort till Paris. Boumedienne ska, enligt källan vid den turkiska säkerhetstjänsten, ha landat i Turkiet den andra januari och sedan eventuellt tagit sig till Syrien.

President François Hollande varnade på lördagen för att hoten mot Frankrike inte är över. Han underströk att "fanatikerna", som ligger bakom de senaste dagarnas dåd, inte har något med religionen islam att göra. Samtidigt varnar terrorgruppen al-Qaida i Jemen för att nya attacker kan komma.

Vapenarsenal

Frågorna har väckts om hur de tre terroristerna kunde planera de senaste dagarnas dåd och bygga upp en så ansenlig vapenarsenal utan att myndigheterna kom dem på spåren. De tre misstänkta gärningsmännen var kända av polis sedan tidigare och hade kopplingar till militanta islamistgrupper. Premiärminister Manuel Valls har medgivit att dåden vittnar om ett "klart misslyckande" för fransk underrättelseverksamhet.

Åklagaren François Molins berättade vid en pressträff att de tre gärningsmännen var tungt beväpnade, med bland annat brandbomber, ett laddat raketgevär, två kalasjnikov, kulsprutepistoler och automatpistoler.

Oroad över reaktion

Paul Voillemin, som står med sin skylt nära Charlie Hebdos tidigare lokaler, säger att han pratat med såväl kristna och muslimer som judar. Han oroar sig för att islamofobin och högerpopulistiska krafter som Marine Le Pens parti Nationella fronten ska stärkas av det inträffade.

– Troligtvis. Vissa tänker inte långsiktigt, utan de ser bara det som precis har hänt och de är arga, säger han.

Mer läsning

Annons