Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pärs fantastiska gädd- och gösfiske

/
  • TOPPGÄDDA. Pär Holmgren, Gävle har tagit flera fina fångster under våren, den här gäddan på 11,80 kilo för upp Pär i ledningen av A-Fisket.
  • ÄVEN ABBORRE. Nicklas Mattsson, Skutskär, mer känd som laxfiskare i Älvkarleby med ett flertal fina laxfångster under årens lopp. Nu har han även lurat upp en skaplig abborre, 1,2 kilo. Nicklas ligger just nu på tredje plats i A-Fisket.

Under april och maj månad har Pär Holmgren från Gävle haft ett enormt bra fiske efter gädda.

Annons

Eftersom Pär riktar in sitt fiske mest efter abborre, gädda och gös tycker han att vi Gävlebor har en stor förmån med fina fiskevatten, såsom Gavleån, Testeboån och Gävlebukten alldeles inpå knutarna, som kan bjuda på rejäla fångster storleksmässigt. Innan säsongen började låg det personliga rekordet för gädda på dryga fyra kilo och för gös kring tre kilo.

I mitten av april var det gösrekordet som fick en knuff uppåt numera 4,7 kilo. För några veckor sedan var det dags att krossa gäddrekordet. Då passerades tiokilosvallen med god marginal och det nya rekordet löd på 10,74 kilo. Dessutom fick fiskekompisen Joakim Sundell se sig passerad med 60 gram. Att få en gädda över tio kilo är något av en milstolpe för alla sportfiskare.Många av oss får aldrig uppleva det. En del lyckas till slut. Några få lyckas med konststycket att göra om bravaden samma år – Pär är en av dem.

Sent på kvällen 29 maj var Pär och kompisen Joakim åter vid favoritstället, Testeboån, för att testa om bamsingarna bland gös och gädda var på hugget. Fiskemetoden var flötmete med mört. Det hade blivit några hugg men inte några storlekar att prata om. Klockan närmade sig 23 och skymningen hade fallit på, det hade inte varit något hugg på länge. Pär funderade på att byta ställe och började veva in. Plötsligt small det bara till ett skapligt hugg och nu gällde det att vara med så att fisken fick ta bytet ordentligt innan mothugget sattes in. Pär klarade manövern galant och nu kände Pär att det var något stort som satt på. Gäddan var ingen ”stridis” utan följde snällt med, gjorde visserligen några små rusningar men kampen var över på några minuter. Att fisken var rätt stor kände Pär men att den skulle vara i rekordstorlek blev han varse när det var dags att landa fångsten.

Pär kör med C&R-fiske (fisken släpps tillbaka) så det blev snabbt fram måttstock, våg och kamera. Nu var det bråttom att dokumentera det hela. Vikten var hela 11,80 kilo längden 118 centimeter. Rekord igen med dryga kilot.

Fångsten för upp Pär i ledningen i Arbetarbladets sportfisketävling A-Fisket.

Laxfisket i Älvkarleby är det som står mest i fokus nu. Sedan de första laxarna togs i slutet av maj har ännu inte det stora racet satt i gång, även om det tagits några riktiga klunsar med Peter Boströms fångst på 20,7 kilo i topp. I helgen är det Fallens Dag och då om inte förr brukar det bli fart i Älvkarleby. Midsommarveckan kommer säkert att bjuda på en hel del fina fångster.

På midsommarafton presenterar A-Fisket sitt traditionella laxspecial med bilder och laxsnack.

Annons