Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pessimism bland småföretagare

Pessimismen bland Sveriges småföretag har ökat rejält, enligt Swedbanks och Företagarnas Småföretagsbarometer som visar den största nedgången sedan bankkrisen på 1990-talet.

Annons

Pessimismen bland Sveriges småföretag har ökat rejält, enligt Swedbanks och Företagarnas Småföretagsbarometer. Företagen räknar med att lönsamheten fortsätter att försvagas det närmaste året. Förutom en sämre konjunktur pressas företagen av att färre planerar att höja priserna.
– Det har gått snabbare utför än vi kunnat ana och det verkar bli blodigt, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson, vd på Företagarna.
– De flesta tror att om ett år från nu når vi den lägsta nivån sedan den stora dippen 1991/92 då 60 000 småföretag gick i putten i onödan, säger Nordmark Nilsson.


Svagast utveckling visar de företag som riktar sig mot hushållen. Riksbankens tidigare räntehöjning slog direkt mot dem eftersom hushållen stramade åt sin konsumtion. Nedgången har sedan accentuerats av finanskrisen.
– Det vore bra om vi kunde undvika ett nytt blodbad, säger Nordmark Nilsson och nämner en räcka åtgärder som hon anser regeringen måste vidtaga:
Det klassiska rot-avdraget kan dämpa nedgången inom byggbranschen, sänkta arbetsgivaravgifter gör det billigare att anställa.
– Det är småföretagen som stått för jobbtillväxten, säger Nordmark Nilsson.
Många småföretag söker arbetskraft, men hittar inte rätt folk. Kravet är riktade utbildningar.


Ett annat krav som Företagarna nyligen fört fram i ett brev till statsminister Fredrik Reinfeldt är att se till att alla offentliga kunder betalar sina fakturor inom tio dagar.
– I dag kan det dröja med betalningar i både 50 och 60 dagar eller längre.
Även IF Metall är kritiskt till de många gånger mycket sena betalningarna och kräver att regeringen agerar. Och socialdemokraterna kräver krafttag för småföretagen.
Och sist, men inte minst, kräver Företagarna att Riksbanken sänker räntan rejält i likhet med Storbritannien som i förra veckan sänkte med hela 1,50 procentenheter.

Mer läsning

Annons