Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pigga sommarviner

/
  • Goda fräscha sommarviner. Örtiga sauvignon blanc-druvan är sommardruvan framför andra. Bland de nya årgångarna på Systemet finns en rad delikata representanter för denna syrapigga och ”gröna” vintyp. Inte minst Frankrike håller sig väl framme.

I juli lanseras inga tillfälliga nyheter på Systemet, de tar uppehåll till augusti. En större mängd viner i ordinarie sortimentet har dock bytt årgång vilka också kan ses som nyheter. Denna vecka får du tips på de bästa vita köpen, nästa vecka recenseras de röda.

Annons

Sauvignon blanc är för mig sommardruvan framför andra. Ingen druva har så mycket grönska och örter i sin friska arom. Perfekt som aperitif och till den lättare sommarmaten, liksom till getost.


Flera etablerade namn i sortimentet gör riktigt bra ifrån sig i de nya årgångarna. Sauvignon de Bordeaux bjuder på en härlig frisk smak med tydliga inslag av nässlor och gräs i en stringent, mycket aptitretande, stil. Fantastiskt bra för priset är också Loirevinet Domaine Pré Baron Sauvignon Blanc vars grönska inte är lika påtaglig. Klockren druvkaraktär har även Bordeauxvinet Louis Eschenauer Premium Sauvignon Blanc och utmärkta Winkl Sauvignon från italienska Alto Adige.


Château Bonnet är med sin nya årgång tillbaka i gammal god stil och till bra pris.
Är du beredd att gå upp i pris över hundralappen så är Château Coucheroy och Château de Rochemorin Blanc, från det anrika Bordeauxslottet Lurton, kalasgoda val till finare fiskrätter. I dessa viner har en mindre dos ekfat fått berika den gröna grundtonen.
Den som tycker att den gröna smaken är för påtaglig kan i stället välja ett torrt rieslingvin som till exempel helläckra, mineraliga, limefriska Karauserhof Riesling Feder spiel Hinterkirchen från Österrike som är ett passande val när lättare sommarrätter, inte minst fisk och skaldjur, står på menyn.

Annons