Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plantera ut hela toalettrullen i landet

/

I Strömsbro där jag bor är våren på väg. Eller var på väg till för ett par veckor sen. Då var det snöstorm utanför fönstret och jag saknade till och med pilfinkarnas gälla kvitter. Att kalla deras öronskärande skrin för sång vore att ta i.

Annons

En av mina trädgårdsmästarvänner från England berättar i sitt senaste mail att där har magnoliorna börjat blomma och hon är i full gång med vårbruket. En Londonresa känns plötsligt ännu mer lockande. Blommande magnolior är ju bland det vackraste som finns, och med rätt sorter i rätt läge är de till och med möjliga att få njuta av här på våra breddgrader. Men man ser dem inte så ofta här i trakten.
För övrigt är jag tacksam att hon fortfarande vill ha kontakt med mig, min brittiska kollega. Hon ville helst försvinna när jag under ett trädgårdsbesök smusslade ner några pelargonsticklingar i fickan med orden ”You should steal the cuttings, it’s a Swedish saying. Otherwise they won’t grow.”

var i alla fall den växande samlingen av tomma toalettpappersrullar som jag förvarade på toaletten i en stor papperspåse. Det såg inte snyggt ut, men rullarna används till frösådd. I botten lägger jag planteringsjord och överst ett lager såjord. Rullens djup gör att småplantorna kan utveckla långa, fina rötter. Det går att plantera ut hela toalettrullen i landet när det är dags, eftersom den förmultnar. Praktisk återvinning på plats!

har jag gjort en hel del äppelträdsbeskärning i mina vänners trädgårdar. Det är bland det roligaste jag vet att få gå loss, om än genomtänkt och försiktigt, med sekatör och såg. Förstärka och lyfta fram formen på trädet, välja ut de grenar som kommer att ge mest frukt och göra det bästa av trädets förutsättningar.
Jag blir helt manisk och klänger som en apa för att nå de högsta grenarna. Några timmar senare och med massor av mossa, bark och pinnar i håret känner jag hur hungrig och törstig jag är…


väntar knölar av jordärtskockan Bianca på att värmen ska tina jorden. Hoppas att de har klarat vintern bra och orkar bli två meter höga även denna säsong, som det anstår solrossläktingar. Allt ska nog gå bra, jorden i landet börjar bli riktigt mörk och fet nu efter några somrars daglig tillförsel av kaffesump, pastavatten och annat näringsrikt från hushållet.
Äckligt skulle kanske vissa tycka, men jag stoppar tusen gånger hellre mina fingrar i gödning i form av diverse matrester än i jord gödslad med kemikalier.som tror att hennes medhjälpare maskarna håller med

Mer läsning

Annons