Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen: Framgångsrikt ändå

/
  • Chefen för Rikskriminalpolisen Therese Mattsson och justitieminister Beatrice Ask (M) ser inte satsningen som ett misslyckande.

Polisens stora satsning mot den organiserade brottsligheten gav inte väntat resultat.

Trots att många dömts för brott har man inte lyckats stävja brottsligheten i stort, visar en rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå).

Annons

Våren 2006 stärktes kampen mot den organiserade brottsligheten. Polisen fick 120 miljoner kronor som öronmärktes för brottsbekämpningen. Pengarna räckte till 43 olika projekt runt om i landet. Den extra satsningen avslutades i våras och nu ha Brå utvärderat den.

– Utvärderingen är intressant och bekräftar på sätt och vis det vi såg för två år sedan, insatserna var inte tillräckliga. Det är bra med förstärkning men att bara lägga ut projektpengar ger inte den uthållighet och bredd som krävs, säger justitieminister Beatrice Ask (M).

Syftet med satsningen var bland annat att få inflytelserika kriminella personer dömda och därmed minska deras inflytande på andra kriminella. Förhoppningen var att nyrekryteringen till den organiserade brottsligheten skulle minska – åtminstone på sikt. Nu blev det inte så. En viss effekt har satsningen emellertid haft på lokal nivå och på kort sikt.

Den främsta förklaringen till att det varit så svårt att minska den organiserade brottsligheten är enligt Brå att den styrs av marknaden. När en inflytelserik brottsling grips och döms dyker ständigt nya upp.

– Efterfrågan på exempelvis narkotika, sexuella tjänster och olagligt spel är stort. När det finns en marknad som denna så finns det också alltid nya aktörer som vill tillgodose marknaden och tjäna pengar på detta, säger Lars Korsell, enhetschef vid Brå, till TT.

Han anser att polisen i framtiden måste arbeta mer med insatser som förebygger brott.

Trots att satsningen på längre sikt inte gett önskat resultat anser såväl Brå som polisen att den ändå varit framgångsrik.

– Man hade för stora förväntningar på resultatet. 120 miljoner kronor är ändå inte så mycket pengar i sådana här sammanhang. Satsningen var ändå rätt. Polisen har lärt sig väldigt mycket och det är en värdefull språngbräda in i den fortsatta brottsbekämpningen, säger Lars Korsell.

Han framhåller att polisen lyckats få många tungt kriminella personer dömda under de senaste tre åren.

Chefen för Rikskriminalpolisen Therese Mattsson ser inte heller satsningen som ett misslyckande. Hon gläds över att polisen fått ett bättre samarbete med andra myndigheter.

– Vi är på rätt väg men vi kan bli bättre och det finns mycket att göra. Vi måste också lära oss arbeta mer brottsförebyggande, säger hon.

 

Mer läsning

Annons