Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen hängde ut utländsk bil

/

Först stormade det runt Gävleborgspolisens kartläggning av tiggeriet. Nu tvingas polisen backa efter att ha hängt ut en utländsk bil på Facebook.
– Det är högst olämpligt, säger Mikael Hedström, polisens presstalesman.

Annons

Det var på torsdagskvällen som polisen för mellersta Gävleborg (Bollnäs, Söderhamn och Ovanåker) gjorde Facebook-inlägget: "Två manspersoner synar båtarnas låsningar vid bryggan Strandvägen, Lervik". Därefter skriver polisen ut bilens fullständiga registreringsnummer samt nationaliteten.

I kommentarsfältet rasar ilskan mot polisen.

"Är det här ett skämt eller?" Skriver en person.

"Vad fyller denna uthängning för syfte?" Skriver en annan.

"Jag ifrågasätter varför polisen hänger ut nationaliteten på en så vitt vi vet, oskyldig bilägare", skriver en tredje. Men en del personer försvarar polisens agerande.

– Det här inlägget är högst olämpligt. Vi har tagit bort det och det kommer att hållas ett särskilt samtal med den berörda polismannen. Vi har tydliga regler för hur vi ska kommunicera i sociala medier, men det kan bli fel ibland, säger Mikael Hedström.

På fredagen gjorde polisen för norra Gävleborg (Hudiksvall, Ljusdal och Nordanstig) en liknande Facebook-uppdatering: "Inatt har en grön Chrysler voyager med gula utländska reg.skyltar varit synlig... Vad gjorde den där???" skriver polisen på sin officiella Facebook-sida.

– Till skillnad från inlägget vi tog bort, är det här ett exempel på en korrekt formulering. Syftet här var att göra folk uppmärksamma på om det sett något misstänkt, säger Mikael Hedström.

I förra veckan hamnade polisen i Hälsingland i blåsväder efter att ha påstått att organiserat tiggeri skulle vara olagligt och att ett stort läger utanför Söderhamn skulle omsätta 10 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons