Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politisk oenighet kring familjecentralerna

Inför valet 2006 var ett av socialdemokraternas lokala vallöften att öppna fler familjecentraler i Gävle, helst en i varje stadsdel.
Men ännu finns det bara en familjecentral, den som startades i Andersberg 2005.
– Vi är positiva till en fortsättning och vill gärna ha en till familjecentral men det är landstinget som inte har kommit vidare i sin beslutsprocess, säger Per Johansson, socialdemokratiskt kommunalråd i Gävle.

Annons

Familjecentraler finns på flera ställen i landet. På en familjecentral arbetar flera olika yrkeskategorier tillsammans med en verksamhet som är hälsofrämjande, generell, tidigt förebyggande och stödjande samt riktar sig till föräldrar och barn. Forskning visar att vänner och socialt nätverk är väsentligt för barns hälsa. Att barns hälsa hänger samman med hur familjen och då speciellt mamman mår.

– Vi har bara bra erfarenheter av familjecentralen i Andersberg och hoppas kunna öppna åtminstone en till i Gävle, säger kommunalrådet Per Johansson (S).

2008 beslutade kommunstyrelsen i Gävle att skjuta till 900 000 kronor för att öppna ännu en familjecentral i Gävle. En projektledare anställdes för att utreda förutsättningarna. Men inom landstinget Gävleborg råder osäkerhet kring familjecentralerna.

– Gävle kommun har legat på oss och sagt att man vill gå vidare. Men inom landstinget har vi brottats med olika frågor kring det här. För det första har vi inte familjecentraler i alla kommuner i Gävleborg. Hofors, Ovanåker och Nordanstig har ingen, däremot finns det två i Sandviken. Vi måste vara länstäckande innan vi ångar på inom en kommun, säger Tommy Berger, socialdemokratiskt landstingsråd.

De åtta familjecentralerna i Gävleborg har utvärderats.

– Ett av problemen som framkommit är att de har ett otydligt uppdrag och målen är för luddiga. De som jobbar där tycker att det är meningsfullt och de som kommer dit tycker att det är trevligt. Familjecentralerna är bra i många avseenden men når vi verkligen det långsiktiga arbetet och vad har vi för målsättning med dem? Vi vill säkert veta att det fungerar på det förebyggande sätt som det är tänkt.

2004 kom en rapport som anger hur landstinget och kommunerna i Gävleborgs län ska främja hälsa och förebygga ohälsa hos barn och ungdomar mellan mellan 0-18 år. Landstinget ska revidera de gemensamma utgångspunkterna.

– Innan det är klart är vi försiktiga med att dra i gång fler familjecentraler, säger Tommy Berger.

Mer läsning

Annons