Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Powodzenia" som vi säger på polska

Annons

"Õnne", säger jag en dag och vinkar hej då till en estnisk lastbilschaufför. Det betyder lycka till och han svarar något som jag inte förstår. Några timmar senare ropar jag lika glatt "sèkmés" på litauiska och vinkar hej då till en litauisk chaufför. För att bara en kvart senare ropa "boa sorte" på min Strömsbroportugisiska till en chaufför som försöker vända sin långtradare utanför vårt hus.

Det händer mycket på Fabriksgatan om man säger så.

Faktiskt så mycket att jag snart hoppas få BillerudKorsnäs tröstpris för lång och trogen tjänst i internationellt biståndsarbete.

Det hela började för något halvår sedan.

En långtradare svängde upp utanför vårt hus och en förvirrad chaufför gick fram och tillbaka och tittade på de idylliska trähusen i vårt Strömsbro. I sin lastbil hade han ett berg av BillerudKorsnäsmaterial som han, av naturliga skäl, inte förstod var han skulle ställa.

Få villatomter är ju gjorda för några ton sådant.

Jag tror han var från Polen. Han kunde hur som helst ingen engelska, ingen tyska och absolut ingen svenska. Eftersom jag för det mesta sitter vid köksbordet och jobbar såg jag hans förvirring och gick ut.

Han visade en lapp.

"Fabriksgatan 1" stod det på den. Jodå, det är huset mitt emot vårt köksfönster. Så långt stämde det. Han hämtade sin GPS, knappade på den och pekade. Jodå, han hade kommit rätt. Fast ändå fel. För hit skulle hans last definitivt inte.

Jag tittade på lappen igen och såg en tunn rad ovanför.

BillerudKorsnäs.

Okej. Något var alltså fel. Jag hämtade telefonkatalogen, kollade deras adress och rev ut kartan och gav den till chauffören. Problemet var att ett par timmar senare skulle jag behövt kartan igen. För nu stod en ny förvirrad chaufför där. Och dagen efter tre till.

Så där har det hållit på i månader nu.

Problemet visar det sig är att det inne på BillerudKorsnäs fabriksområde tydligen finns någon liten gatstump som de kallar Fabriksgatan. Den finns dock inte med på kartor eller i GPS:er. Så när Europas långtradarchaffisar knappar in "Fabriksgatan 1" Gävle’ hamnar de på Fabriksgatan i Strömsbro mellan vårt hus och grannens.

En rekorddag hjälpte jag sex långtradare. Och då var jag ändå på gymmet ett par timmar mitt på dagen. I min dator har jag nu skrivit in korrekt adress och GPS-anvisningar så att jag kan skriva ut ett papper och ge de stackars chaufförerna. Jag har ringt BillerudKorsnäs. De har försökt hjälpa. Men inget verkar funka. Modern teknik gör väl att den där adressen guppar runt i cyber space och med ojämna mellanrum dyker upp hos långtradarchaufförerna.

De stackarna och miljön är förlorarna. Själv är jag vinnare. För hur många kan säga lycka till på halva Europas språk?

Eller "powodzenia" som vi säger på polska.

Mer läsning

Annons