Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Prata mer med oss mamma och pappa”

/
  • OM BARNEN FÅR BESTÄMMA. Barn vill framför allt prata mer med sina föräldrar, men även sporta, se på tv - och leka. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Pappor kramas mer sällan med sina barn än mammor gör.


Papporna gillar att kolla på tv - och de är inte att räkna med när man är ledsen.


Kamratpostens stora föräldraundersökning borde ge papporna en tankeställare.

Annons

I genomsnitt har 6 000 barn svarat på frågorna i KP:s stora undersökning på sin hemsida.

I viktiga frågor får papporna sämre ”betyg” än mammorna. Mest slående tycker chefredaktör Ola Lindholm det blev när det kom till vem man pratar med när man är ledsen. Bara 5 procent vänder sig till pappa, mot 41 procent till mamma.

– Men tio procent svarar ”ingen”. Vi pappor kommer alltså efter ”ingen”! Jag mår så dåligt över det.

Ljus bild

Föräldraundersökningen publiceras i dag på Internationella barndagen. Med den vill KP ge barnen chans att göra sina röster hörda.

– Det är inte så ofta barn får vara med i stora undersökningar. Ofta är det vuxna och experter som berättar hur barnen har det.

Frågorna på KP-webben har besvarats av barn från sju år och uppåt. De flesta är mellan 10 och 14 år.

Överlag ger barnen en positiv bild av sina föräldrar. Över 50 procent svarar att mamma och pappa inte behöver ändra på någonting, eftersom de redan är perfekta.

– De är lojala mot sina föräldrar, kommenterar Ola Lindholm.

”Missar mycket”

Perfekta eller inte– barn saknar i alla fall att göra saker med sina föräldrar. Mest av allt vill de prata mer. Hela 54 procent av barnen vill prata mer med sin mamma, 45 procent vill prata mer med sin pappa. De vill också sporta, pyssla och se på tv mer tillsammans med mamma och pappa.

I flera frågor ser man att kontakten med mamma verkar vara bättre än kontakten med pappa. Bland annat kramas mammorna mer.

Chefredaktören på KP, Ola Lindholm, blir upprörd över siffrorna, och tycker att jämställdhetsdebatten hittills varit för snäv.

– Debatten har gått ut på att papporna ska ta pappaledigt när barnen är små, sen har de liksom varit duktiga och gjort sitt.

Han menar att det händer massor i barnens liv när de går på mellan- och högstadiet, och att föräldrarna missar det om de inte har en nära relation till barnen.

– Jag kan inte säga vad föräldrar ska göra, bara att de ska prioritera. De kanske hatar att kolla på barnens fotbollsmatcher, men de bara måste åka dit.

Mer läsning

Annons