Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privatläkare anmäld för skattebrott

Den privatläkare som undanhållit skattemyndigheten hundratusentals kronor i flera års tid misstänks nu för skattebrott. Det är ännu oklart om mannen också misstänks för bedrägeri.

Annons

Privatläkaren, som hade sin mottagning i Gästrikland, har enligt skattemyndigheten undanhållit flera hundra tusen kronor för beskattning. Mannen har enligt skattemyndigheten undanhållit avgifter från 5 000 patienter.

Misstankarna riktades mot mannen när det genom en revision framkom att de intäkter han redovisat inte stämde överens med de summor som bland andra Landstinget i Gävleborg betalat ut till mannens företag.

Nu har skattemyndigheten polisanmält läkaren för skattebrott och ärendet ligger hos en åklagare.

Det är ännu oklart om Landstinget i Gävleborg ska polisanmäla mannen för bedrägeri.

Suddade dagböcker

Skattemyndighetens misstankar förstärktes när utredarna såg att mottagningens tiddagböcker hade suddats. Hela eftermiddagar med tidbokningar hade försvunnit.

Under flera år debiterade mannen Landstinget i Gävleborg för läkarbesök som han sedan inte redovisade. Han debiterade även landstinget för telefonkonsultationer. Enligt avtalet mellan mannens bolag och landstinget fick bolaget en fast avgift som baserade sig på hur många patienter som var listade hos honom.

Utöver det skulle bolaget debitera landstinget för antalet läkarbesök, men i avtalet sägs inget om att läkaren hade rätt att ta betalt för telefonkonsultationer, hävdar skattemyndigheten.

Sidoinkomster

I skattemyndighetens utredning visar det sig också att läkaren debiterat landstinget för utskrivningar av recept som skett efter telefonkontakt med patienter. Enligt avtalet får bolaget ersättning för detta genom den fasta summa som landstinget betalade till läkaren ut varje månad. Någon ersättning skulle egentligen inte betalas ut för recept som skrivs ut efter telefonsamtal med patienter, anser skattemyndigheten.

Den visar också att han fått sidoinkomster för företagshälsovård. Bland annat rör det sig om ersättning för läkarbesök, intyg och vaccinationer, som läkaren inte tagit upp till beskattning.

Om Socialstyrelsen vidtar åtgärder mot läkaren är oklart.

– Socialstyrelsen inleder inte en utredning per automatik när en läkare är misstänkt för brott. Vi gör en bedömning från till fall, Anna-Lena How, pressekreterare på Socialstyrelsen.

Annons