Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Promenader skyddar mot prostatacancer

/
  • För den som är otränad, överviktig eller har ledbesvär, är promenader ett utmärkt sätt att öka allmänhälsan.

En daglig promenad skyddar mot prostatacancer. Män som är fysiskt aktiva löper mindre risk att drabbas, visar en studie.

Men bara var tredje svensk man rör sig tillräckligt mycket.

Annons

Med hjälp av en rörlig livsstil har män större förutsättningar att klara sig från prostatacancer. Nyckeln är att motionera regelbundet och att helst också ha ett rörligt arbete, visar studien från Karolinska institutet.

Män som tillbringar mindre än hälften av sin arbetstid sittande har 20 procent lägre risk att insjukna jämfört med dem som sitter större delen av tiden.

Studien visar också att män som går och cyklar mer än en timme om dagen har 14 procent lägre risk att drabbas av prostatacancer än de som går och cyklar hälften så mycket.

– Man ska försöka leva som vi gjorde tidigare, innan det fanns bilar. Bra sätt är att gå till arbetet och att gå när man handlar eller gör sina ärenden, säger professor Alicja Wolk vid Institutet för miljömedicin, en av forskarna bakom studien som publiceras i den vetenskapliga tidskriften British Journal of Cancer.

Under tio års tid har forskarna följt drygt 45 000 svenska män i åldrarna 45 till 79 år.
Resultaten visar att det behövs minst en timmes motion om dagen. De rekommendationer som finns i dag om en halvtimmes daglig fysisk aktivitet anses ge ett skydd mot bland annat hjärt-kärlsjukdomar, men män som vill förebygga prostatacancer behöver röra på sig mer än så.

Det lönar sig också med långsiktighet, att göra fysisk aktivitet till en del av sin livsstil. Dagliga promenader eller cykelturer är grunden men att också ibland gå på gym är inte fel.

– Det är bra att vara så fysiskt aktiv som möjligt och att träna på gym kan vara ett komplement. Men att träna en gång i veckan och sedan köra bil resten av tiden räcker inte, för att man ska se en effekt ska man gå eller cykla i minst en timme om dagen, säger Alicja Wolk.

Vad det är som ligger bakom motionens gynnsamma effekter på prostatacancer är forskarna däremot osäkra på. Bland annat kan det ha att göra med hormonella faktorer som att insulinnivåerna påverkas av den fysiska aktiviteten, enligt Alicja Wolk.

– Men å andra sidan spelar det ju ingen roll hur det går till. Det viktigaste är att sambandet finns, säger hon.

Bara drygt en tredjedel av de svenska männen kommer upp i minst en timmes fysisk aktivitet om dagen.

Folkhälsoinstitutets levnadsvaneundersökning för 2009 visar att 37 procent av alla män i åldrarna 16 till 84 år rör sig tillräckligt mycket för att skaffa sig ett skydd mot prostatacancer.

 

Mer läsning

Annons