Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psykolog: Barnen kan känna att man inte bryr sig

Att vara upptagen med andra saker när man tar hand om små barn kan orsaka känslomässiga konsekvenser för barnet.
– Barnet kan känna att föräldern inte bryr sig, säger psykologen Johan Bergstad.

Annons

Det är extra viktigt att inte prata i telefonen när man skiljs och möts, när man till exempel lämnar och hämtar på förskolan. De stunderna bör vara fredade från telefonprat.

– Barn vill bli sedda. Om de inte blir det och föräldrarna inte uppfattar barnets signaler kan de känna att de inte är så viktiga och värdefulla för föräldrarna, säger psykologen Johan Bergstad, som bland annat ordnar utbildningar i kommunikation och mindfulness.

– Det finns en risk att man aldrig är riktigt närvarande, inte ens när man skickat iväg ett sms eller mejl. Du är kanske lite standby, håller koll på mejlen och är lite disträ. Det uppfattar barnet. De märker att de inte får mammas eller pappas uppmärksamhet.

Behöver hjälp

För barn som redan har dålig anknytning kan det vara förödande om en förälder inte svarar på deras signaler. De barnen förväntar sig att bli avvisade och bortstötta när de behöver hjälp. Därför lär de sig tidigt att inte söka närhet och stöd, utan att klara sig själva.Som vuxna kan de vara svåra att komma inpå livet, och drar sig ofta undan när de upplever krav på närhet.

Viktiga samtal

Men Johan Bergstad betonar att det inte behöver vara fel att använda telefonen, och han tycker själv att ”smarta telefoner” underlättar i vardagen. Det kan vara helt okej att ringa om det verkligen handlar om ett viktigt samtal.

– I vår familj har vi datatid för barnen och det kan vi vuxna också behöva ha. Jag stänger ofta av både datorn och mobiltelefonen för att kunna ägna mig åt barnen.

Mer läsning

Annons