Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rådhuset från Hillevik

/
  • I DELAR. Rådhuset i Öregrund byggdes i Hillevik i Gästrikland i början av 1830-talet. Byggnaden fraktades sedan med båt till Roslagen där det byggdes upp på sin nuvarande plats. På den tiden var huset ungefär hälften så stort, och sträckte sig un-gefär till flaggstången på fasaden.
  • Ulf Ivar Nilsson

På våren och försommaren 1831 byggde man ett rådhus i den lilla bruksorten Hillevik, ett par mil norr om Gävle. Det blev en rejält timrad tvåvåningsbyggnad som genom åren kom att användas både som tingshus och kontor för borgmästaren. Här har också funnits både en skola och polisstation med arrestlokal och allt.

Annons

I dag upptas hela bottenvåningen av stadsbiblioteket och en trappa upp finns en stor sal för konstutställningar och andra kulturella aktiviteter.

Men hallå! I avkroken Hillevik har det väl aldrig funnits någon borgmästare, inte heller någon polisstation och knappast något stadsbibliotek.
Nej, det är sant – så vill du titta på den här byggnaden får du åka till Öregrund. Det är nämligen i den lilla idylliska roslagsstaden som rådhuset från Hillevik står idag. Och det är där det har stått hela tiden.

Men det är alldeles sant att det byggdes i Hillevik, eller vid Hille masugn som man sade på den tiden. Så här gick det till:


drabbats av en mängd förödande bränder genom åren, den första redan 1509, bara 18 år efter stadens grundande.

Den senaste stadsbranden – som var den sjunde i ordningen – inträffade sommaren 1829 och lär ha orsakats av en torggumma som halstrade strömming under en bod i närheten av kyrkan. Det lilla uthuset fattade eld och i ett referat från Gefle Weckoblad kan vi läsa att ”Inom tre timmar woro 30 gårdar ödelagda, ibland wilka Rådhuset, Prestgården, Skolbyggnaden och Tullhuset.”

Under den första tiden efter branden höll magistraten sina sammankomster i ett rum som man lånade i ett av de hus som klarat sig undan katastrofen. Då var det svårare att hitta lämpliga lokaler till rådhusrätten och de styrande i Öregrund insåg snart att man så snart som möjligt måste skaffa sig ett nytt rådhus.

Men det var lättare sagt än gjort. Det rådde brist på arbetskraft, det fanns ingen skog på stadens mark och det skulle ta lång tid att ordna med tillstånd att hugga timmer på kronoallmänningen på närbelägna Gräsö.

Magistraten begärde därför ett lån på 5 000 riksdaler av staten för uppbyggandet av de offentliga byggnader som gått upp i rök, ett lån som också beviljades.

framgår inte varför man vände sig just till Hille masugn långt uppe i Gästrikland. Men så blev det och där byggdes det nya rådhuset. Arbetet leddes av inspektor, J P Blommert, som förutom den här lite udda beställningen och den ordinarie järnframställningen vid masugnen också ansvarade för den hälsobrunn och den ”saltsjöbadsinrättning” som vid den tiden blomstrade i Hillevik.

fick Öregrundsborna betala 600 riksdaler för sitt rådhus. Där framgår också att den nedmonterade byggnaden anlände med fartyg till stadens hamn strax efter midsommar 1831 och att de märkta stockarna lossades under de två följande dagarna. Sedan tog det bara tre dagar tills åtminstone stommen var uppbyggd vid stadens dåvarande torg. Ändå dröjde det till året därpå innan Öregrundsborna kunde inviga sitt nya rådhus. Då var ytterväggarna strukna med falu rödfärg och på taket lyste enkupiga tegelpannor i rött, orange och gult.

1862 förlängdes huset så att det blev dubbelt så stort och fick ytterligare en entré ut mot gatan. Det kanske var då man klädde byggnaden i modernare locklistpanel och målade fasaden ljusgrå. På 1880-talet utökades huset det med ytterligare en tillbyggnad. Det var där polisen flyttade in.
– Det var inte ovanligt att timmerhus revs och flyttades på 1800-talet, berättar lokalhistorikern Stig Sandelin. När bruksdisponent Göransson från Sandviken ville bygga en sommarvilla i Öregrund i slutet av 1890-talet beställde han en sådan från Tobo snickerifabrik. Byggsatsen fraktades sedan hit sjövägen och byggdes upp på en tomt alldeles vid havet.

Göranssonska villan finns fortfarande kvar och med sin tidstypiska snickarglädje tillhör den idag Öregrunds sevärdheter.

 

Mer läsning

Annons