Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räkningarna höll längre än tv:n

/

Annons

Vi behövde verkligen en ny tv. Tyckte vi i alla fall. En sådan där stor, maffig och tjock med alla möjliga tekniska finesser. Typ text-tv. Men vi var småbarnsföräldrar och studerade/ströjobbade. Tomt i plånboken alltså. Så erbjöd den glassiga elektronikbutiken i Valbo oss att få just den tv vi ville ha, utan att vi behövde betala något. Det vill säga de första tre månaderna. Sedan skulle vi betala 299 kronor i månaden. Det lät ju nästan för bra för att vara sant. Det fanns helt enkelt inget att fundera på. Så vi skrev under alla papper och baxade in den jättelika apparaten i baksätet på Volvon. Det var lite av en förälskelse, de där första två veckorna, innan apparaten pajade första gången.

På den här tiden, i början av 1990-talet, bodde vi i en lägenhet på Brynäs, två trappor upp utan hiss. Och den där tv:n som var så stilig (och stor och tung) färdades nedför och uppför de där trapporna som en jojo. Den gick sönder gång på gång. På nätterna kunde den sätta på sig själv, helt magiskt. ”Kortslutning”, förklarade doktorn på den glassiga elektronikbutiken. Efter operation fungerade inte apparaten ändå. Nytt besök hos doktorn som kunde konstatera att en skruvmejsel glömts kvar inne i buken på vår fina apparat.

Felen fortsatte att dyka upp. Till slut var bilden bara ett tunt streck, Loket och hans bingolådor kröp ihop på två centimeter mitt i rutan. Men då hade garantin gått ut. Vi hade fortfarande inga pengar, och kunde inte betala den sista operationen. Fakturorna fortsatte såklart att komma. Tre år efter det att vi begravt vår vackra, tjocka tv längst in i förrådet pyntade vi fortfarande 299 kronor varje månad. För tv:n, som skulle ha kostat 6 995 kronor om vi betalat den direkt, betalade vi över 10 000 kronor.

Dyrköpt läxa kan tyckas. Men jag måste medge. När nu samma elektronikbutik erbjuder mig att dela upp betalningen, för en 60 tums platt tv för 16 490 kronor, på fyra år blir jag sugen. Bara 425 kronor i månaden. Det är ju riktigt billigt. Fast så räknar jag efter. Slutsumman blir 20 350 kronor. Hm. I stand by my tjock-tv.

Mer läsning

Annons