Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättegången kan vara klar redan i morgon

/

- Under mina 46 år som advokat har jag aldrig varit med om en så laddad stämning i en rättsal som i dag. Alla, och då menar jag alla var mycket berörda.
Det sade Anders Eklunds advokat Leif Silbersky i en paus under eftermiddagens förhandlingar om Englamordet som hålls bakom stängda dörrar.

Annons


I övrigt vägrade han att kommentera vad Eklund och Englas anhöriga sagt till varandra i rättssalen. Han fick flera gånger frågan om Eklund hade bett om ursäkt på det sätt han gjorde mot Pernillas anhöriga på måndagen, men vägrade att svara.
Han berättade dock att Anders Eklund känner sig lättad över att ha klarat av förhören, och att han känner att han har gjort sitt bästa för att berätta vad som har hänt
Silbersky meddelade också att förhandlingarna går snabbare än väntat och beräknas kunna slutföras redan under onsdagen, en dag tidigare än väntat.
Parternas slutpläderingar kommer också, enligt Silberskys bedömning, att kunna genomföras inför öppna dörrar under onsdagen.
Under onsdagen kommer också våldtäkten, alternativt våldtäktsförsöket, i Sandviken 2006 att avhandlas, liksom Eklunds barnpornografibrott.

 

Engla Höglunds mamma Carina grät högljutt under de första minuterna av rättegången i dag på morgonen. Hon mötte då för första gången dotterns mördare Anders Eklund.
Hennes känslor ackompanjerades av åklagarens sakliga och detaljerade berättelse om dotterns sista timmar i livet. Det är den hjärtskärande berättelsen om hur Engla fick lov att cykla hem, hur mamman ringde och sökte henne utan att få svar. Det skulle senare visa sig att när hon ringde ett av de sista samtalen var det Anders Eklund som höll i telefonen, utan att svara.

Åklagaren berättade också om den osannolika slump som riktade polisens blickar mot Eklund, nämligen fotografen som provade sin nya kamera och fångade både Engla och Eklunds bil på sina bilder med mindre än en minuts mellanrum.
Anders Eklund sitter tyst i kritvit skjorta vid sidan av Silbersky. Han följer med i de handlingar som advokaten bläddrar i under åklagarens framställan. Han tittar ibland upp mot den inglasade läktare där åhörare och journalister sitter, och ibland mot Englas anhöriga.

Efter pausen beslutade lagmannen och hans nämndemän att resten av dagens rättegång alltså kommer att ske bakom stängda dörrar. Efter önskemål från Englas närmaste anhöriga.

- Obduktionsprotokollet kommer inte att gås genom offentligt, meddelar åklagaren till TT.

Mer läsning

Annons