Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Razzia mot misstänkt skattefuskare

Skatteverket har gjort ett tillslag mot ett företag i återvinningsbranschen i Gästrikland.

Vid tillslaget genomsöktes lokaler, flera bilar och en delägares privata hem i jakt på bevis för skattefusk i mångmiljonklassen.

– Det hittades en hel del, säger en person med insyn i ärendet.

Annons

En morgon i mitten av september gjorde Skatteverket en räd mot företaget. Lokalerna, flera bilar som disponeras av personalen samt en delägares privata bostad genomsöktes i jakt på information.

Ärendet handläggs av Skatteverket i Karlshamn som ansvarar för granskningen av skrothandeln i Sverige. Misstankarna om skattefusk uppstod efter en revision där det framkom att gästrikeföretaget gjort mycket omfattande inköp från flera oseriösa leverantörer.

– De har gjort enormt stora inköp av personer som de inte kan tala om vilka de är. Misstanken är att de köpt stöldgods av personer som inte kan, eller vill, skylta med sina egna namn. I stället har de skickat fram målvakter, säger en källa.

Med en av leverantörerna har gästrikeföretaget gjort affärer för drygt 30 miljoner kronor.

Trots det har man inte kunnat lämna någon som helst information bortsett från ett möjligt namn på kontaktpersonen, ”Jonas”.

Det tycker Skatteverket är anmärkningsvärt.

Begärde tillstånd

För att hitta bevis vände sig Skatteverket till Förvaltningsrätten i Falun och begärde att få genomföra räden. Myndigheten var rädd att dokument annars skulle undanhållas eller förstöras.

Rättsinstansen gav Skatteverket rätt att i första hand gå igenom lokalerna och bilarna men var mer restriktiv när det gällde privatbostaden. Den omfattas av starkare skydd integritets- och rättssäkerhetsmässigt.

Därför fick Skatteverket rätt att gå in i bostaden först sedan man kunnat konstatera att de eftersökta handlingarna inte fanns i företagslokalerna.

Materialet ska nu granskas. Ett eventuellt beslut från Skatteverket kan komma om några månaders tid.

Mer läsning

Annons