Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rent, friskt och oekat är dagens vitvinstrend

Trender kommer och går även inom vinvärlden. I dag är trenden vitala, friska, rena vitviner.

Annons

Under 80-talet och en bit in på 90-talet var påtagligt ekfatspräglade, bombastiskt fruktiga, smörigt feta, chardonnayviner det som var hippt på vitvinslistan.
Sedan infann sig en mättnad på dessa smakbomber och de flesta producenter började reducera inslaget av ny hårdrostat ekträ till förmån för friskare, renare frukt. "Undoaked" står det i dag ganska ofta på chardonnayvinernas etiketter, då man vill betona att man inte använder sig av ek, vilket tidigare var liktydigt med chardonnay (åtminstone från Nya världen).


I dag är trenden annorlunda. Allt fler chablislika äppelfriska chardonnayer från olika länder syns i Systembolagets hyllor.
Riesling har välförtjänt börjat få den uppskattning den förtjänar.
Men det riktiga stjärnskottet på trendhimlen är Österrikes nationaldruva grüner veltliner, vars rena, lätt kryddiga, mineraliga karaktär börjat uppskattas av allt fler och viner på druvan återfinns i dag på många restauranger runt om i världen som vill "hänga med".


Än mer exklusiv och trendig är albariño-druvan med sitt ursprung i spanska Galicien och i Portugals Vinho Verde-distrikt. Den har en intensiv, krispig syra och uttrycker också ofta jordmånens mineraler på ett aptitretande sätt tillsammans med nyanserade fruktaromer av persika och aprikos. Vinerna är oftast närmast eteriskt lätta och därmed utmärkta partners till exempelvis neutrala fisk- och skaldjursrätter.
Vid samma tillfällen passar även viner på Santorinis fräscha assyrtiko-druva som också borde kunna segla med i de nya trendvindarna.

Mer läsning

Annons