Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Revolution på glögghyllan

/
  • Stort glöggutbud. I år finns det 23 olika glöggsorter med skiftande smaksättningar att välja på i Systemets sortiment. Kvaliteten är genomgående god, det gäller bara att hitta sin favorit.

Glögg är inte längre bara vad det har varit.

Under senare år har konceptet med vin som kryddats med de traditionella smakgivarna kummin, kanel, ingefära, pomerans och nejlika utvecklats betydligt.

Annons

I dag finns glögg som smaksatts med hjortron, choklad, clementin, vanilj, whisky, grappa, calvados, konjak, rom.

En producent har även hakat på årets rosévinstrend och lanserar i beställningssortimentet en roséglögg, med lättare och friskare anslag.

När jag bjöd in sex glöggvänner att testa igenom Systemets hela sortimentet om 23 olika märken blev dock omdömena skiftande.

En del uppskattade inte alls de nymodiga glöggsorterna med till exempel hjortronsmak och menade att det inte över huvud taget borde få betecknas glögg, medan andra tyckte att den var fantastiskt god.

Samma sak med de två chokladsmakande starkvinsglöggarna Dufvenkrooks Xmas Delight och Lucia Choklad som delade testgruppen i två läger, de som gillade choklad jublade, andra gjorde tummen ned.

Grythyttans Skogsglögg som görs på svenska lingon och blåbär med de traditionella kryddorna fick både ris och ros.

I den traditionella stilen uppskattades Blossas vinglögg och starkvinsglögg, men Tindra Vinglögg utan tillsatt socker var den glögg i den stilen som samtliga tyckte var allra godast och julkryddigt tilltalande.

Blossas vita blev också en vinnare, liksom den nya årgångsglöggen som smaksatts med mandarin. Även den vita Herrgårdsglögg uppskattades av flertalet och den whiskyspetsade av dem som normalt gillar whisky. Samma sak gällde för Blossas tre spritspetsade starkglöggar med rom, konjak och calvados. Vissa hissade, andra dissade.

En sak kan dock sägas med säkerhet. Årets glöggsortiment är bättre och mer varierat än någonsin. De riktiga bottennappen har försvunnit och de som är kvar håller genomgående rätt bra kvalitet, sen gäller det bara att hitta sin favoritsmak om man nu vågar lämna den tryggaste Blossafållan.

Mer läsning

Annons