Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roberts storgädda högg två gånger

/

2008 års A-fiske går in på sista veckan, den 31 oktober är sista dagen att ta storfångster som platsar i Arbetarbladets sportfisketävling. Under slutspurten är det gäddfisket som har gett de bästa resultaten. Dels har vi åter fått en ny ledare i gäddklassen samt att vi har fått in ett par förbättringar.

Annons

Robert Nilsson från Tierp hade en ledig eftermiddag i början av oktober och passade på att ta båten ut på Dalälven och prova gäddfiske. Robert är en inbiten allroundfiskare med förkärlek till gäddfisket. Roberts personliga rekord, som hade några år på nacken, låg på drygt 8 kilo. I september förbättrade han det till 10,2 kilo. Storgäddornas favoritplatser i Dalälven/

Söderforsområdet har han rätt bra koll på, Robert var även med när kompisen Johan (just nu 3:a) tog sin gädda på 12 kilo.


Efter bara en halvtimmes fiskande vid en djupbrant på c:a 4 meters djup hände det stora saker. Fiskemetoden var jerkbait, precis när han drog upp betet för att göra ett nytt kast såg han en storgädda som gjorde en attack mot betet, det blev inget riktigt hugg utan det plaskade bara till när gäddkäften i stort sett missade bytet och slet sig loss på en gång.

Eftersom Robert såg att det var en enorm fisk blev det hel del förbannelser och hårda ord över den missade fångsten men han chansade och kastade åt det håll fisken försvann.


Manövern lyckades det small på direkt och Robert kände att det var något stort på.
Det var en riktigt kampvillig rackare för nu började en fight som skulle vara närmare tjugo minuter. Det började med en riktig långrusning så det ”sprakade i rullen”. Roberts tanke och taktik blev nu att här gäller det att kör slut på fisken. Det blev flera indrillningar följda av nya rusningar.


Gäddans krafter började sina något men det var fortfarande bra fart i fisken. Till saken hör att Robert var ensam i båten så någon hjälp att landa fisken hade han inte. Kampen började närma sig slutet fisken blev lite loj och kunde tas in till båten, nu var det bara det avgörande men ack så svåra momentet kvar att med ena handen lyfta upp monstret i båten. Robert fick in handen vid gälarna men fick inte riktigt bra grepp på firren utan den gjorde en kraftansträngning och lyckades sprattla sig loss och for med rejält plask ner i vattnet igen. Med blixtens hastighet for tankarna i Roberts huvud, slet han sig fri, har den gäckat mig för andra gången på mindre än halvtimmen.


Än en gång hade Robert turen på sin sida, gäddan satt fortfarande kvar och nu började ännu en liten kamp. Gädddan smårusade och lyckades nu ta ett varv runt ankarlinan och det blev ett nytt problem att lösa. Som tur var så var fisken rätt mör så Robert kunde med lite lirkande och finess lösa problemet. Det tog några minuter innan fisken återigen borde vara mogen för landning, den här gången gick det bättre, Robert fick ett perfekt grepp och kunde lyfta ombord fisken. Vid en första vägning i båten visade vågen nästan 13 kilo. Robert tillämpar Catch and release så nu fick gäddan följa med på en snabbtur in till land för vägning, mätning och fotografering. Gäddan fick ligga och småplaska i vattnet på durken. Det här var mitt på dagen och lite svårt att få tag i folk men kompisen Robin kom till undsättning och hjälpte till med slutproceduren. Den envisa gäddan som hade anfallit två gånger och nästan slitit sig två gånger var 118 cm lång och vägde 12,8 kilo.


I den här bataljen mellan två envisa kombattanter fick båda som de ville Robert fick sitt livs fångst och gäddan är fortfarande fri. Vanligtvis efter en sådan här upplevelse brukar man vara nöjd med tillvaron, visst var Robert nöjd men han hade tänkt sig en något längre fisketur så han gav sig ut igen och det blev ytterligare 8 gäddor, största c:a 5 kilo, att fightas med innan dagen var slut. Just nu leder Robert A-fisket men troligtvis blir han passerad eftersom vi har en färsk anmälan på en ännu större gädda, vi behöver ha in lite fler uppgifter. Gäddklassen kanske blir en riktig rysare med tanke på att vi från flera av våra vatten har indikationer på bra fiske.


Inför avslutningen av A-fisket - kolla tabellerna, ut och fiska i helgen, får du fångst som platsar i listorna vill vi ha in din anmälan senast den 5 november.

Mer läsning

Annons