Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger tog storgäddan

/
  • NY LEDARE. Roger Säll, Kungsgården tar med sin gädda på 12,1 kilo ledningen i A-fisket
Foto: Älvkarleby Sportfiske

Arbetarbladets sportfisketävling A-fisket går nu in på sista veckorna, den 31 oktober sätter vi punkt för årets tävling.

Annons

Oktober brukar vara en bra månad för sportfisket vare sig man är ute efter öring i Älvkarleby eller är på jakt efter storgäddan oftast får man som bonusfisk fina gösar och abborrar. Metarfolket brukar också ha en fin period, minns oktober förra året då "Adde" Holmbergs från Gävle satte nytt svenskt rekord för björkna.


En som redan har tagit en storfångst i år är Roger Säll från Kungsgården som   23 augusti när han och brorsan Håkan var ute på Dalälven vid Älvkarleö Bruk för att lura upp några storabborrar fick ett rejält hugg och innan fighten var över hade ökat sitt personliga rekord med över 3 kilo. Fiskemetoden för dagen blev toppknutet metspö och agnade med löja och mört.
Bröderna provade älvens lugnvatten vid djupkanterna där erfarenheten pekade på att det kunde finnas grov abborre. Efter ett par timmars fiske hade det blivit några småabborrar, bamsingarna lyste med sin frånvaro. Plötsligt small det till på ordentligt på Rogers spö, det här var ingen abborre utan nu hade "gammelgäddan" slagit till. Fiskar du med toppknutet så är det inta bara att dra upp fisken utan här gäller det att följa med och göra mothåll när gäddan tar upp kampen. Fiskar man från båt så får man låta spöet göra en stor del av jobbet samtidigt som man måste vara på sin vakt hela tiden och följa gäddans rörelser.Kampen varade cirka kvarten innan fisken var mogen att tas upp. Roger och Håkan hade ingen stor håv utan de var mera utrustade för abborre så det blev lite problem när fisken skulle landas. Håkan fick in gäddans huvud i håven och tog tag med andra handen kring stjärten och lyckade på så vis få upp gäddan i båten. Storfångsten en, något mager, gädda på 12,1 kilo och en längd på hela 125 cm gör Roger till ny ledare i A-fisket.
Magnus Andersson, Gävle har haft ett bra septemberfiske i Testeboån. Magnus kör med flötmete och agnar med stor mört. Den 18 september blev det en gädda på 9,2 kilo som just nu belägger 10:e platsen. Det blev en ännu bättre fångst (5:e plats) den 25 september då en gös på prick 6 kilo högg. Gemensamt för båda fångsterna är att de huggit på morgonen och att storfångsterna har släppts tillbaka eftersom Magnus tillämpar Catch and release.Under senaste veckan har det inte kommit så många anmälningar som platsar på listan. Anmärkningsvärt är att Toni Halonen från Älvkarleby åkte ut från öringslistan förra gången men kom in på listan igen med en riktigt fin öring på 6 kilo. Med den fångsten ligger han nu på femte plats i A-fisket. Periodvis är det bra fiske i Älvkarleby med över 20 landade öringar vissa dagar dessutom tas gott om fina matgösar, ingen riktig bamse, vi, men framförallt Toni Halonen vet att älven kan bjuda på riktiga bamsingar för i oktober 2003 landade Toni en gös på hela 9,5 kilo när han öringsfiskade i Älvkarleby. Som sagt slutspurtsveckorna i A-fisket kan bjuda på många omkastningar listorna.


Mer läsning

Annons