Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rosa mjölkar mer än namnlös kossa

/

Ett namn på den kära och en snäll klapp betyder mycket för prestationen – i alla fall om man är ko.

Annons

En ny studie från ett brittiskt universitet visar att mjölkkor med namn ger mer mjölk.
Varje kalv och ko måste enligt lag märkas med brickor i båda öronen senast tjugo dagar efter födseln. Numret sätts för att kunna identifiera kon och hålla reda på allt – från mat och mjölkning till när det är dags att kalva, sjukdomar och behandling.
Men av drygt 300 000 kor i branschorganisationen Svensk Mjölks kodatabas har så många som drygt 256 500 också fått ett namn. Allra vanligast är Rosa, följt av Stjärna och Krona.
Variationen på konamn är av tradition inte stor. På en och samma mjölkgård kan flera heta Rosa, vilket beror på att kvigkalvar ofta ärver namn. Rosor föder Rosor, och på så sätt kan kofamiljens utveckling följas flera generationer.
Men även om studien visar att mjölkkor med namn ger mer mjölk är det inte säkert att de lystrar så uppmärksamt till sitt namn. I en undersökning som Svensk Mjölk genomfört bland 500 mjölkbönder sade bara var femte att de varit med om att kor reagerat på sitt namn.
Sex av tio i en annan undersökning sade dock att de hade en favoritko hemma som mjölkade bra, var klok, och också trygg med människor.
En kär vän med ett kärt namn.

Mer läsning

Annons