Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rött bäst bland Systemets nyheter

/
  • Sydafrikansk italienare. Havana Hills Wines är en kvalitetssäker sydafrikansk producent. Denna gång frestar man med ett riktigt gott vin på Chianti-druvan sangiovese.
  • Vit italienare. Vermentino är en aromatisk italiensk vitvinsdruva som blivit populär på senare år. Durin Vermentino exponerar friska toner av päron och mineraler och passar fint till fisk och skaldjur.

1 april kom en samling nyheter till Systembolaget.

Annons

Det enda gemensamma för de röda tycks vara att flertalet av dem är tämligen sträva och garvsyrerika. Kan nog fungera bra till lammstek med en gräddig potatisgratäng som kan sordinera strävheten. Och det är främst bland de röda som de mest intressanta köpen finns.

Allra godast och mycket välbalanserat är Château Mandagot Grande Réserve, 99 kr, från sydfranska Languedoc. Vinet bjuder på en lång, harmonisk smak med örtkryddighet, tobak och charkuteritoner i intressant förening. Ett utmärkt köttvin.

Till kött passar också sydafrikanska Havana Hills Sangiovese, 99 kr, vars långa, mogna smak är mycket tilltalande och lättgillad. Smakar dock betydligt mer Sydafrika än Italien trots att vinet är gjort på den italienska stoltheten sangiovese.

Samma druva har också satt sin lite körsbärslika, småkärvt täta, prägel på argentinska Trapiche Oak Cask Sangiovese, 75 kr.

Ett italienskt ”original” på sangiovesedruvan, Vino Nobile di Montepulciano Rocca della Macìe, 149 kr, bjuder på en rätt utvecklad karaktär med läder och tobak i smakbilden.

Mörkröda bär som körsbär och vildhallon återfinns i den röda bourgognen Santenay Premier Cru La Comme, 179 kr, som har en bra koncentration och syra. Vinner dock på att lagras några år till.

När det är dags för säsongens första grillning kan Fleur du Cap Unfiltered Merlot, 119 kr, komma väl till pass. Exponerar en bussig,varmbärig smak av svarta vinbär, choklad, korinter och lite gräs på smakpaletten.

Bland de vita faller jag främst för vårfriska Lolo Albariño, 119 kr, vars härligt vitala citrusfruktighet gör vinet till ett passande val till det mesta från hav och sjö. Lätt, torrt och syravitalt är även Regele Weissburgunder,

Sune Liljevall

Mer läsning

Annons