Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S, fp och c samarbetar för ny majoritet i landstinget?

Folkpartiet och centerpartiet är mest intresserade av att bilda ny ”regering” med socialdemokraterna i landstinget.
De tre partierna har nu kommit överens om att fortsätta samtalen om ett blocköverskridande samarbete.

Annons

Som Arbetarbladet tidigare berättat har den politiska och ekonomiska krisen i landstinget lett till att landstingsrådet Ann-Margret Knapp, s bjudit in samtliga partier till samtal för att se om man kan bilda en ny blocköverskridande majoritet.

Sedan miljöpartisten László Gönczi hoppat av och blivit politiskt vilde är det nämligen helt jämnt mellan blocken, dessutom står landstinget inför svåra besparingsbeslut och då krävs det en stark ledning.

De senaste veckorna har Ann-Margret Knapp träffat företrädare för samtliga oppositionspartier i landstinget. I går meddelade hon till sin partistyrelse att två partier – centerpartiet och folkpartiet – är intresserade av att gå vidare med fortsatta samtal om ett gemensamt styre.

– Det är fortfarande bara inledande samtal men de har i alla fall signalerat att de kan tänka sig att prata vidare, säger Ann-Margret Knapp.

Oppositionsrådet Carina Östansjö, fp, betonar också att det än så länge bara handlar om inledande samtal och att ett eventuellt samarbete först måste förankras hos det egna partiet.

– Men det måste ju hända någonting. Vi har ingen majoritet och som det är nu har László Gönczis dagsform avgjort allt. Det är inte värdigt landstinget, säger hon.

Samtalen tas nu över av partiernas länsförbund.

Moderaterna har deklarerat att de inte är intresserade av samarbete med s eftersom de står för långt ifrån varandra ideologiskt och sjukvårdspartiet anses omöjligt eftersom de motsätter sig alla förändringar av sjukvårdsstrukturen.

Mer läsning

Annons