Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så gör du det lättare för barnet vid lämning

/
  • MINNS HUR DET VAR. Ann-Cathrine Jansson har jobbat som förskollärare i nästan 30 år. ”Jag har fyra döttrar och när de skulle skolas in sa jag att det kommer aldrig att gå, de kommer inte att att somna på vilan. Men det gick så klart jättebra”, säger hon och skrattar.

Alla barn är olika. Vissa anpassar sig snabbt och enkelt medan det tar längre tid för andra.
Men omställningsprocessen måste få ta den tid som krävs.

Annons

Hur inskolningen går till varierar mellan olika förskolor. En del har två veckors inskolning medan andra har tre veckor.

De första dagarna under inskolningen är föräldrarna med barnet på förskolan. De stannar kanske en timme första dagen och utökar det successivt.

Efter några dagar kan föräldern prova att gå iväg en stund.

Det är avskeden som brukar vara jobbigast. Gråtande sträcker barnet upp armarna och vill stanna i din famn.

Som förälder är det svårt att gå iväg till jobbet med gråten ringande i öronen och en oroskänsla i magen.

– Om barnet gråter när du går kan du alltid ringa när du kommer till jobbet och fråga hur det har gått. Gråten brukar oftast gå över efter en liten stund. Men det är bättre att ringa en gång för mycket, säger förskolläraren Ann-Cathrine Jansson.

Låt inte avskeden bli för utdragna.

– Vad föräldern bör tänka på är att lämna över barnet till oss så att det inte känns som att vi rycker barnet från föräldern. Visa också barnet tydligt att du går, försök inte smita iväg. Annars kommer barnet leta efter dig och känna sig osäker varje gång det ska till förskolan.

– Det går lättast när de är ungefär ett och ett halvt, det är lättare att avleda dem. Om barnet är tre eller fyra år är de mycket mer medvetna om tid och avsked. De har vant sig vid att vara hemma och blir mer knutna till sina föräldrar och då blir avskedet jobbigare, säger Lena Öhlander, förskolechef på Högbergsgården och Brynäsgården i Gävle.

– Det har jag aldrig varit med om. För en del barn kan det ta mycket längre tid att acceptera den nya situationen. Vissa barn skolas in snabbt men sedan kan det komma ett bakslag efter tre veckor. Vi har haft barn med hög infektionskänslighet som vi fått flytta till en mindre grupp.

– Prata positivt och visa att det här är något som ni har valt. Visa inte för ditt barn att du upplever det som jobbigt att lämna honom eller henne på förskolan.

Mer läsning

Annons