Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så lagrar du vin hemma

/
  • Hemmalager. Det finns i dag många bra vinskåp att köpa för den som vill lagra viner under idealiska förhållanden hemma. Men en mörk skrubb, ett skafferi eller ett källarförråd kan också fungera.

En egen vinkällare är drömmen för många vinälskare. Men den kan vara svår att förverkliga - speciellt om man bor i lägenhet. Men det finns genvägar.

Annons

Visst är det idealiskt med en jämn temperatur mellan 8 och 14 grader i ett mörkt och lagom fuktigt utrymme om man ska långlagra exklusiva viner. Men mycket är vunnet även med ett mindre förråd i en garderob eller ett källarutrymme med hyfsat jämn temperatur.
Det finns olika vinskåp i en rad storlekar och utföranden. De är bra men ofta dyra och för de flesta är det bättre att satsa pengarna på själva vinerna.


Det viktigaste är att utrymmet är mörkt, då UV-strålning förstör vinerna. Det är också viktigt att temperaturen är någorlunda jämn. Däremot är det inget problem om temperaturen flukturerar mellan årstiderna (till exempel 16 grader på vintern och 20 på sommaren). Vid högre temperatur sker de kemiska reaktioner som gör att viner mognar, snabbare och utvecklingen inte blir lika bra.
Vinställ i köket är ofta det sämsta tänkbara utrymmet om man inte ska dricka upp vinerna den närmaste månaden.


Man skiljer på lagringspotential och utvecklingspotential. Flertalet viner klarar utan problem att lagras några år, men de kanske inte utvecklas nämnvärt. Men hittar man ett utmärkt rödvin bland de tillfälliga vinnyheterna på Systemet kan det ändå vara värt att lägga upp ett litet förråd och slippa köa varje fredag.
Det är dock de viner som utvecklas med lagring som är mest intressanta att samla på sig.


Det som sker under lagringen av dessa viner är att den sträva garvsyran i rödviner mjuknar och de fruktiga/bäriga aromerna övergår till mer komplexa, nyansrika och intressanta toner.
De flesta billigare viner som säljs på Systemet är gjorda för snabb konsumtion. Lätta röda och vita viner liksom roséviner bör till exempel, med få undantag, konsumeras tämligen omgående. Fatlagrade smakrika vita, söta viner och kraftfulla (sträva och alkoholstarka) rödviner vinner däremot ofta på några år i vila - i bland i decennier.

Mer läsning

Annons