Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så mycket ska det kosta att gå till tandläkaren

20-29-åringar kan få sina tänder undersökta vartannat år utan kostnad. Samtidigt ökar prislappen hos Folktandvården för vissa ingrepp, som enstaka lagningar.
Men för tandvård över 3 000 kronor ersätts halva kostnaden av försäkringskassan från och med juli.

Annons

Tandvårdsreformen som genomförs första juli är beslutad av riksdagen.

Men till följd av reformen har landstinget Gävleborg nu beslutat om nya priser hos Folktandvården.

Priser för en rad behandlingar höjs första juli i år.

Exempelvis kommer en lagning av två ytor på kindtand att kosta 955 kronor, mot patientavgiften på 817 kronor i dag (752 i dag för pensionärer).

Men ett särskilt tandvårdsbidrag och ett skydd mot höga tandvårdskostnader gör att många ändå behöver betala mindre för att gå till tandläkaren i framtiden.

Personer som är 20-29 år eller över 74 år kommer att få 600 kronor från försäkringskassan vartannat år för att använda till besök hos tandhygienist eller tandläkare. Personer mellan 30 och 74 år får 300 kronor vartannat år.

Den som är ung eller gammal och bara behöver få tänderna kollade en gång vartannat år behöver alltså inte betala någonting för det.

Hela undersökningskostnaden på 535 kronor täcks av bidraget.

De mellan 30 och 74 får betala 235 kronor om de undersöks av en tandhygienist och 285 kr om de undersöks av en tandläkare vartannat år.

Den som utöver undersökningen behöver få hjälp med tandsten, hål i tänderna eller liknande, får dock betala hela summan själv upp till 3 000 kronor.

Att exempelvis besöka en tandhygienist för att ta bort tandsten kommer att kosta 665 kronor, jämfört med dagens avgift på 578 kronor (525 kr för pensionärer).

Men den som har tandvårdskostnader på över

3 000 kronor behöver endast betala hälften av summan som överstiger 3 000 kronor.

Och de kostnader som ligger över 15 000 kronor behöver patienten enbart betala 15 procent av.

De som tjänar allra mest på reformen är unga vuxna med problemfria tänder (en grupp som i stor utsträckning struntar i att gå till tandläkaren) och de i åldern 20-64 år som har stora problem med tänderna.

Minst tjänar de som är mellan 65 och 74 och behöver laga en tand eller ta bort tandsten då och då. De som är över 65 år och behöver bro eller implantat kan få en högre patientkostnad, eftersom de i dag subventioneras särskilt.

– Om jag skulle önska något är det att de skulle ha lagt mer statliga bidrag till förebyggande behandlingar, säger Lars Wetterberg, klinikchef på Folktandvården Slottstorget.

Mer läsning

Annons