Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så pratar du med barnen om ”fula gubbar”

/
  • VAR TYDLIG. ”Lär barnet att aldrig följa med en främmande person och det spelar ingen roll vad den personen säger                eller lockar med”, säger polisen Eva-Lena Nordin.

En av föräldrars värsta

mardröm
mar
är att någon främmande person ska försöka lura med sig barnet när det är ensamt ute och leker. Men hur ska vi prata med barn om ”fula gubbar” utan att skrämma dem?

Annons

– En ”ful gubbe” behöver varken vara ful eller gubbe. Det kan vara en välklädd kvinna, en trevlig tonårskille eller en gullig tjej, säger Eva-Lena Nordin, polisens representant på BIG, Brottsförebyggarna i Gävle.

Många föräldrar oroar sig för vad barnen kan råka ut för när de är ensamma ute och leker på egen hand.

– Få dem att förstå att de inte på några villkor får följa med någon främmande person. Det spelar ingen roll vad den här personen lockar med, godis eller kattungar. Inte ens om de säger att mamma sitter och väntar i bilen eller ligger på sjukhus. En förälder kan inte heller skicka en obekant person för att hämta barnen på till exempel förskolan.

Men undvik att gå in på detaljer om vad som kan hända om barnet följer med.

– Det räcker med att förklara att det finns vuxna som är dumma mot barn. Det går inte att lita på alla och att det finns vuxna som ljuger för att du ska följa med.

– De måste vara gamla nog att förstå. I förskoleålder, när de är runt tre eller fyra år.

Eva-Lena Nordin tycker också att det är viktigt att lära barnet att berätta för någon vuxen som han eller hon litar på om någon okänd har försökt att få med sig barnet.

– Kolla upp vad som har hänt. Det behöver inte vara något farligt, men som förälder kan man kontakta polisen om man misstänker att någon försökt att locka med sig barnet.

– Ja, man ska inte skrämma upp barn så mycket att de inte törs vara ute. Som förälder är det lätt att överföra sina egna rädslor på barnet. Ett frimodigt barn kan bli hämmat.

Mer läsning

Annons