Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkra kort bland de nya röda årgångarna

/
  • Kalasgod rioja. Ett riktigt kap för den som gillar mogna, klassiska riojaviner är Baron de Oña Gran Reserva som bjuder på typiska karaktärsdrag av dill, fatvanilj, läder och torkad frukt i smakbilden. Mycket bra för priset.
  • Bra Rhônevin. Guigal hör till franska Rhônedalens stora och bästa producenter. Deras maffiga Côtes-du-Rhône hör också till distriktets absolut bästa. Kan njutas direkt eller sparas några år.
  • Uppiffad låda. Förra årgången av det här toscanska vinet imponerade inte på mig. Men med den nya årgången har boxvinet Rocca di Montemassi Sangiovese vuxit rejält, främst tack vare fräschare syra och mindre slapp syltighet.

Det finns en hel del överraskande bra viner för omkring 70 kronor bland de nya röda årgångarna på Systembolaget.

AnnonsEn producent som genom åren har varit extremt pålitlig vad gäller kvalitet till konsumentvänligt pris är Torres. Denna banbrytande spanska vinfirma gör fantastiska viner i alla prislägen. Trotjänare som Torres Gran Sangre de Toro Reserva och Torres Coronas Tempranillo imponerar som vanligt och är ytterst konkurrenskraftiga köttviner.

Svalt vinår
2007 var en utmärkt årgång i Chile med onormalt sval väderlek som gav en mer utdragen, arombefrämjande mognadstakt än vanligt. Därför är de även normalt köpvärda djävulsvinena Casillero del Diablo Merlot och Cabernet Sauvignon extra fyndiga för 70 kronor i aktuell årgång. Båda är generösa och fint strukturerade med tydliga vinbärstoner. Merlotvinet har också druvtypiska, behagliga stråk av gräs och korint.

Nationaldruva
Grannlandet Argentina har gjort den ursprungligt franska malbec till sin röda nationaldruva. Såväl Cameleon Malbec som Catena Malbec är utsökta exponenter för druvan. Det förra i en bussigt generös, mjukt solmogen, bärstil som gör det till ett mycket bra val till sommarens grillsejourer. Det senare mer seriöst anslagna, välstrukturerade, malbecvinet är också grillvänligt med rika inslag av hallon, vinbär och blå plommon i smakbilden.
Boxvinet Rocca di Montemassi Sangiovese var på tok för syltigt i stilen när det introducerades förra året. Den nya årgången är dock betydligt fräschare med en friskare syra som balanserar den nu angenämt solmogna körsbärsfrukten. Från knappt prisvärt till fynd.

Mer läsning

Annons