Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvik och flytten

"Självfallet skapar denna typ av besked oro bland de anställda, men, åter igen, ett konkurrenskraftigt Sandvik är en långt större tillgång för Sandviken än ett Sandvik med huvudkontor i Sandviken".

Annons

Sandvik flyttar sitt huvudkontor till Stockholm och genomför en omstrukturering. Varsel kan vara att vänta under hösten.

Det är besked som naturligtvis utgör ett slag mot Sandviken. Betänkas bör dock att Sandvik är ett privatägt företag som gör som man behagar. Banden till bygden till trots.
Ledningens logik är enkel. Ligger huvudkontoret i Stockholm är det lättare att rekrytera kompetent personal.

Kompetent personal är en nödvändighet för alla företag som vill överleva i dag. Arbetskraft med specialkompetens ställer också krav i enlighet med detta, vilket innebär att ett företag som Sandvik, för att inte förlora i konkurrenskraft måste organisera sin verksamhet i enlighet med den verklighet man möter.
Vad Sandviken nu ställs inför är en verklighet som man tidigare varit förskonad från. Det betyder dock inte med självklarhet att det handlar om ett besked som i slutändan kommer vara negativt för Sandviken.

Självfallet skapar denna typ av besked oro bland de anställda, men, åter igen, ett konkurrenskraftigt Sandvik är en långt större tillgång för Sandviken än ett Sandvik med huvudkontor i Sandviken.
Går Sandvik bra går Sandviken bra. Men Sandviken varken står eller faller med Sandvik trots det.

Att lägga sitt välbefinnande i händerna på företag som verkar på en global marknad låter sig vidare inte göras. Gävleborg har länge undkommit den strukturomvandling andra län i Sverige redan genomgått. De som redan mött konsekvenserna av globaliseringen vet dock att det faktiskt finns ett liv även efter omorganisationer och strukturförändringar.
Det betyder också att beskedet om Sandviks omorganisation i slutändan inte alls behöver vara så dramatiskt som det av många uppfattas som just idag.

Mer läsning

Annons