Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säsongens sista selleri

/

Jag höststädar på balkongen, tömmer krukorna och ställer undan möblerna. Lerkrukorna är viktiga att komma ihåg att tömma, och gärna vända upp och ner på under tak. Det är bra om de hinner torka upp innan vintern, för att leran inte ska sprängas sönder av kvarvarande vatten som fryser till.

Annons

Vattenslangen tar jag in av samma anledning. Slangar och andra bevattningstillbehör som till exempel vattenspridare kan för övrigt ofta klara minusgrader, bara man tömmer utrustningen på allt vatten först.

Ett par av ricinplantorna på balkongen klippte jag av fröställningarna på och tog in i vas för några veckor sen. De tål ju inte frosten, och jag ville se om de kanske kunde mogna färdigt inomhus.

Till min stora förnöjelse visade sig de torkade frökapslarna vid senaste kontrollen innehålla färdiga frön! Inte lika stora som de frön som gav upphov till moderplantan, men förhoppningsvis livsdugliga. Nu ska bara samtliga pillas ur sina taggiga fruktskal och förvaras.

Mina små äppelträd och kryddorna som förgyllt balkongsommaren gräver jag ner i pallkragarna. Samtidigt grunnar jag på vilka grönsaker jag vill odla nästa säsong. På önskelistan finns bland annat spritärter, majs och myskpumpa.

Rotsellerin har inte växt sig så ansenlig som jag hade hoppats, men det blev ändå en del ätbar selleri att ta upp ur jorden. Jag grovansar och lägger sellerin i min nya, fina skördekorg tillsammans med några ringblommor.

Att bära upp grönsaker till köket i den korgen, gör att jag nästan vill ta hoppsa-steg på vägen. I min fantasi matchar jag korgen klädd i blommig sommarklänning. Det är känslan jag får, även om jag i verkligheten ytterst sällan tagit på mig en blommig sommarklänning. Och aldrig i oktober.

Jordärtskockan gav som vanligt god avkastning, vita knölar som blir smakrik soppa och mjuk gratäng. Alla små rotbitar försöker jag ta upp ur jorden, eftersom jag vill odla skockorna i en annan pallkrage nästa sommar enligt mitt planerade växelbruk.

Perennrabatten får stå orörd, det är bäst att växterna får vissna ner på plats. Man ska inte överdriva höststädningen i trädgården. Blad och stjälkar blir ett skydd under vintern, och det nedbrutna växtmaterialet blir till ny näring i rabatten. Ta endast bort det allra värsta om du tycker att det gör rabatten snyggare.

En viss mängd löv kan ligga kvar på gräsmattan, det gör absolut ingenting. Det man ska undvika är att låta gräset försvinna under ett tjockt och heltäckande lager av höstlöv. Då kan gräsmattan få svampangrepp och skadas.

De ihopsamlade löven är perfekt marktäckning under buskar och häckar, i rabatter och som kupningsmaterial runt känsliga rosor.

Det som faktiskt bör städas bort från trädgården på hösten är möglig frukt och rosenblad med svarta fläckar. All skadad frukt ska plockas från träden och forslas bort tillsammans med fallfrukten. Det angripna materialet ska inte användas som marktäckning, och helst inte läggas på den vanliga komposten.

Snöbär, syrener, hallon och en del andra buskar sätter rotskott som nu kan tas om hand, drivas upp och bli till nya buskage. Men minns att de just skickar rotskott, och är bäst där de kan få sprida sig.

Mer läsning

Annons