Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se det stora i det lilla...

/

Annons

Muskot, vår inackorderade stora, svarta ”skärgårdskorsning” till hund är väldigt social. Och vänlig intill velighet tycker husfolket. Men det imponerande omfånget och rösten, det dova skallet, gör att många ryggar tillbaka. Har jag förstått.

Muskot älskar att gå till jobbet, redaktionslokalerna på Hattmakargatan, med undantag av mitt kontorsrum där han av någon anledning inte sätter sin tass. Kärleken är dock inte helt besvarad. Bland medarbetarna finns det någon som är väldigt reserverad mot hundar, grundat på tidigare erfarenheter. Och någon har allergiska besvär. Det visste jag ju om, de fåtaliga snabba besöken försökte jag förlägga till tidpunkter då konfrontationen blev så liten som möjligt.

Det gick hyfsat bra vid några tillfällen. Tills en dag då Muskot i smyg gör en egen korridorsrunda. Jag hör ett skrik och möter en fullständigt vettskrämd praktikant. Hon var paniskt hundrädd, visade det sig – mötet med den stora svarta hunden blev en svårartad chockupplevelse. Jag hade förstås ingen aning om detta men fick en ordentlig tankeställare.

Jag tänker på detta när jag läser insändaren om motionären som berättar om det obehagliga mötet med lösspringande hundar i löpspåret. Den efterföljande intensiva webbdebatten delar snabbt upp sig i två läger. Ena sidan, minoriteten, tycker att den hundrädda motionären minsann borde gå på terapibehandling mot sin rädsla. Andra lägret håller med insändaren: Håll hunden kopplad, ska det vara så svårt?

Sedan finns det naturligtvis ytterligare en grupp, de som anser att det inte finns någon anledning att ägna tid och plats åt de här triviala vardagshistorierna. Jag håller inte med.
Se det stora i det lilla, brukar vi säga.

För familjen som drabbats av att katten sprungit bort finns det inget annat som konkurrerar om uppmärksamheten just då. Historien kan, väl berättad, ge tröst och eftertanke åt andra i samma situation. Och när katten förhoppningsvis kommer tillbaka kan familjens glädje delas av flera, mänsklig värme kan vi aldrig få för mycket av. För att nu spetsa till det en smula.

Den avvägda blandningen av små händelser med avgränsad betydelse och stora förändringar som påverkar oss alla är den lokala nyhetstidningens signum, tycker jag. Och vad kan vara viktigare än att erbjuda en diskussionsplattform för samtal, en mötesplats där åsikter stöts och blöts.

Sven Johansson
Chefredaktör, ansvarig utgivare

Mer läsning

Annons