Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Semestergräl kan rensa luften

/

På semestern har man plötsligt all tid i världen för varandra och det kan skava på parrelationen. Men sura inte bort ledigheten, ställ till med ett rejält gräl i stället! Konfliktexperten berättar hur du kan få en bättre relation genom att gräla bra.

Annons

I sommarstugan, i husvagnen eller på båtsemestern umgås man ofta mer intensivt än till vardags. Speciellt i parförhållanden är det lätt att konflikter uppstår när grillen ska tändas eller båten ska kastas loss. För att så långt som möjligt undvika spänd stämning är det inte fel att rensa luften då och då. Det kan låta förenklat men att lära sig några knep för att hantera konflikterna bättre kan göra ledigheten mycket mer trivsam.

– Det är vanligt att man grälar för att man egentligen är stressad för något annat och då är det så klart bättre att hjälpa varandra att hantera stressen i stället, säger Johan Ydrén, terapeut och konflikthanterare.

Han berättar också att det finns två skolor inom psykologin när det kommer till att hantera konflikter som par. Den ena utgår från att gräl och konflikter inte har särskilt mycket att göra med hur lyckligt förhållandet är. Det är i stället resten av tiden tillsammans som har störst betydelse.

– Det viktigaste rådet är då att försöka ha mycket fler positiva upplevelser i förhållandet än negativa. Fokusera inte på konflikterna utan på det som stärker relationen, säger Johan Ydrén.

Konflikterna som ändå uppstår tar man tag i så gott det går. Genom att acceptera när den andra gör en försonande gest eller genom att själv visa med ett skämt eller vänligt ord att bråket gärna får närma sig ett slut kan man hjälpa varandra.

Den andra skolan fokuserar på själva konflikten och säger att den kan vara antingen destruktiv eller konstruktiv. För att grälet ska bli så konstruktivt som möjligt gäller det att, hur svårt det än låter, inte se grälet som en motsättning utan i stället se det som att ni tillsammans försöker lösa ett problem.

– Ofta låser vi fast oss vid en lösning och kan inte gå ifrån den. Om man tvingar sig själv att förstå vad den andra är ute efter på ett djupare plan finns det större chanser att lösa konflikten. Vilka intressen försöker vi tillgodose här egentligen? Varför vill du göra så här? Hur kan vi lösa det? resonerar Johan Ydrén.

Annons