Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Senapsburk från Rörstrand

/

Annons

Jag vill gärna veta om detta är en värdefull skål. Har köpt den på en auktion för 60 kronor. Den verkar vara handmålad. UE som det står i botten – är det Uppsala-Ekeby?

Det är en salt - och pepparströare till vänster och bredvid tror jag att det är en senapsburk. Allt i serien ”Entr é ” från Rörstrand. Hur gamla är de och har det något värde?

Din skål är tillverkad på 1920-talet av Uppsala-Ekeby. Uppsala-Ekeby startar redan 1888 men inte förrän en bit in på 1900-talet börjar man tillverka prydnadsgods.

Storhetstiden infaller mellan 1930 och slutet av 1960-talet då man lyckas knyta många duktiga och kända konstnärer och formgivare till fabriken som Vicke Lindstrand, Edvin Ollers och Arthur Percy för att nämna några. 1970-talet var ekonomiskt en svår tid och 1978 stängdes Ekeby-bruket 1920-tals keramiken från Uppsala-Ekeby är inte riktigt uppskattad så värdet på din skål är inte högre än 300 till 500 kronor.

Salt- och pepparströaren samt senapsburken ingår i den trevliga serien ”Entré” tillverkad av Rörstrand. Serien kännetecknas av avskrapade matta ytor i relief på utsidan och glaserade blanka insidor i knalliga färger. ”Entre” var dyr i tillverkning och försäljningen motsvarade inte förväntningarna så serien tillverkades endast under åren 1957–1960. I dag finns det ett stort samlarintresse för dessa härliga servisdelar.

Värdet på salt- och pepparströarna är cirka 300 kronor paret och värdet på senapsburken omkring 400 kronor.

”Entré” är skapad av Carl-Harry Stålhane som levde mellan 1920–1990. Redan som 19-åring kom han som lärling och dekoratör till den konstnärlige ledaren Gunnar Nylund. Stålhane blev kvar fram till 1973 då Rörstrand på grund av ekonomiska problem var tvungen att avskeda de flesta av formgivarna. Stålhane öppnade då en egen studio med namn Designhuset.

Mer läsning

Annons